Ánte Veijola

Ánte toimii kuluvalla kaudella nuorisoneuvoston varapuheenjohtajana.

Ánte on kasvanut Oulussa. Hänen sukunsa on kotoisin Utsjoelta. Tällä hetkellä hän opiskelee lääketiedettä Oulun yliopistossa. Hänen haaveissaan on valmistumisensa jälkeen toimia lääkärinä saamelaisalueella. Ántelle tärkeitä asioita ovat oma perhe, mahdollisuus päästä vaikuttamaan asioihin, opinnot ja Utsjoen tunturit ja joet. Yhtenä harrastuksistaan hän mainitseekin kalastamisen Vetsijoella.

Ánte on huolissaan valtaväestön vähäisestä saamelaistietämyksestä. Hänen mielestään olisi tärkeää, että saamelaisasioista opetettaisiin enemmän kouluissa, ettei saamelaisten tarvisi toimia kulttuurinsa lähettiläinä. Myös kaupunkisaamelaisten asiat mietittyttävät Ántea.  ” Toivoisin että nuorisoneuvosto saisi tuotua saamelainuoria yhteen. Kaupungissa kasvaneena olen huomannut kuinka hienoa on päästä puhumaan saameksi muiden nuorten kanssa, koska esim. koulussa muut eivät puhu saamea. Varsinkin De!-hankkeen järjestämistä tapahtumista nuorille olen iloinen.”

Nuorisoneuvostoon Ánte on lähtenyt mukaan, sillä politiikka kiinnostaa häntä ja nuorisoneuvosto oli oiva väylä päästä tutustumaan saamelaispolitiikkaan lähemmin.Tuleville nuorisoneuvostolaisille hän lähettää terveisiä: “On hyvä muistaa että nuorisoneuvosto on saamelaisnuoria varten ja tapahtumien järjestäminen nuorille on yhtä tärkeää kuin vaikka vaikuttaminen valtion tasolla. Nuorisoneuvostossa pääsee tekemään politiikkaa, jos siitä on kiinnostunut, tai järjestämään nuorille toimintaa tai molempia.”

Motto: Kannattaa rohkeasti lähteä kaikkeen uuteen mukaan.