Leena Fofonoff

Leena on kotoisin Sevettijärveltä.

Mie oon Leena Fofonoff, 23, ja asun tällä hetkellä Rovaniemellä. Olen kotoisin Sevettijärveltä ja siellä vietin koko lapsuuteni. Vaikka elämä juuri nyt onkin täällä kaupungissa, niin minulle on yhä tärkeää päästä käymään säännöllisesti kotimaisemissa.

Tulin Rovaniemelle opiskelemaan ja olenkin valmistunut ammattilukiosta lähihoitajaksi. Melko heti valmistumisen jälkeen työllistyin päiväkotiin. Lasten ja nuorten asiat ovat sydäntäni lähellä ja siksi haluan olla nuorisoneuvostossakin. Olen varajäsen ja kuluva kausi on minulle kolmas. Tämän myötä pääsen vaikuttamaan ja kehittämään saamelaislasten ja -nuorten arkea eteenpäin sekä lisäämään tietoutta meistä valtaväestölle. Haluan olla mukana luomassa parempaa tulevaisuutta meille kaikille, niin hyvin kuin osaltani voin.

Nuorisoneuvoston kautta pääsee tekemään monipuolista yhteistyötä sekä kansanedustajien kanssa että muiden nuorisovaltuustojen kanssa. Tämän lisäksi on välillä yhteistyötä muiden alkuperäiskansojen nuorten kanssa. On hyvin tärkeää päästä jakamaan kokemuksia siitä, millaista on kuulua vähemmistöön. Tämän vuoksi suosittelenkin uusille nuorille nuorisoneuvostoon hakeutumista!

Tulevaisuuden osalta minua huolestuttaa ilmastonmuutos sekä saamen kielien ja kulttuurin säilymisen tilanne, etenkin koltansaamen kohdalla. Tarvitsemme monenlaisia toimia sen eteen, että ilmastonmuutos hidastuisi. Siihen voimme vaikuttaa sekä yksilötasolla että politiikassa. Kielen ja kulttuurin säilymisessäkin jokainen meistä on tärkeässä roolissa! Annetaan kielemme kuulua ja kaikua, kannetaan ylpeinä pukuja yllä, puhutaan poronhoidon ja kalastuksen tilasta ja viedään käsityötaitoja eteenpäin. Näytetään kaikille, että täällä me ollaan ja eletään emmekä aio luovuttaa vaikka vastoinkäymisiä tuleekin!