Dihtosis-hankkeen materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta! Dihtosis-hankkeen uutuutena tarjoamme video-oppitunteja saamelaisaiheen käsittelyyn.
Video-oppitunnit saamelaiskulttuurista
Video-oppituntien avulla opettaja voi käsitellä oppilaidensa kanssaan saamelaisaihetta silloin, kun se omiin aikatauluihin parhaiten sopii. Video-oppitunneilla saamelaisnuoret toimivat opettajina johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista: He kertovat teemasta ja antavat oppilaille ohjeet harjoitusten tekemiseen.
Videoita on kolme:
Tutustutaan saamelaiskulttuuriin on 4.–9.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu video, jossa opitaan perustietoa kulttuurista. Siinä tutustutaan tarkemmin saamenpukuun, saamelaismusiikkiin sekä elinkeinoihin.
Saamen kansa ja kielet -video on suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Siinä käsitellään saamen kieliä, saamelaisnuorten elämää sekä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston toimintaa.
Ihmisoikeudet ja alkuperäiskansat -video sukeltaa syvemmälle teemaan. Se on suunnattu toisen asteen oppilaille. Siinä käsitellään kulttuurista omimista, sulauttamispolitiikkaa sekä alkuperäiskansojen oikeuksia. Videota suositellaan katsottavaksi sen jälkeen, kun luokka on katsonut Tutustutaan saamelaiskulttuuriin tai Saamen kansa ja kielet -videon.
Video-oppitunti on opettajalle hyvin vaivaton tapa opettaa kulttuurista. Videot toimivat siten, että opettaja laittaa videon pyörimään luokalleen ja pysäyttää sen, kun videolla näkyy paussi-symboli. Silloin oppilaat alkavat suorittaa tehtävää videolla annetun tehtävänannon mukaisesti. Kun tehtävä on luokassa tehty, opettaja laittaa videon jälleen pyörimään.
Muu saamelaisaiheinen oppimateriaali – työpajat, menetelmäopas ja pelit saamelaiskulttuurista
Video-oppituntien lisäksi Dihtosis tarjoaa suosittuja saamelaisnuoren vetämiä toiminnallisia etätyöpajoja aiheesta, sekä lähityöpajoja Oulun seudulle. Työpajoja voi tilata ala- ja yläkouluun sekä toisen asteen oppilaitoksiin.
Sivuiltamme voi ladata päivitetyn Dihtosis-menetelmäoppaan, joka sisältää 18 harjoitusta saamelaiskulttuurin käsittelyyn luokassa. Harjoitukset sopivat 4-9.luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille.
Dihtosis-hankkeelta voi myös tilata kaksi pedagogista peliä saamelaiskulttuurista. Pieni peli saamelaisista on suunnattu 4–6-luokkalaisille. Peli tarjoaa perustietoa siitä, keitä saamelaiset ovat ja mitkä piirteet tekevät heidän kulttuuristaan ainutlaatuisen. Sukellus saamelaiskulttuuriin –pelissä mennään hieman pintaa syvemmälle. Se on suunnattu yläkouluille ja toiselle asteelle. Siinä käsitellään perustiedon lisäksi muun muassa alkuperäiskansoja, kulttuurista omimista sekä saamelaisten kokemaa syrjintää. Peli on saatavilla myös pohjoissaameksi.
Hankkeen sivuilta löytyy myös saamelaisaiheinen tietovisa-aamunavaus, joka sopii hyvin vaikkapa saamelaisten kansallispäivän aamuun.
Täältä voit tilata video-oppitunnit, pelit ja kouluvierailut.
Täältä voit ladata menetelmäoppaan ja aamunavauksen kansallispäiväksi.
Kannustamme kaikkia oppilaitoksia juhlimaan saamelaisten kansallispäivää! Tilaamalla maksuttomat Dihtosis-materiaalit ajoissa ehdit saada innostavaa, saamelaisten itsensä tuottamaa oppimateriaalia luokallesi.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke on välittänyt saamelaistietoa ja tarjonnut toiminnallisia työpajoja alakouluille, yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille jo kolmen vuoden ajan. Dihtosis-hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankeaika: 1.9.2021-30.6.2022.
Lisätietoja:
Saamelaiskäräjät
Nuorisosihteeri
Elli-Marja Hetta
puh. 010 8393134, elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
Nuorten Akatemia
Projektipäällikkö, Ulla Saalasti
Puh. 040 567 4203
ulla.saalasti(at)nuortenakatemia.fi
Tutustu myös
De! 2-hankkeen toiminta käynnistyy
Saamelaiskäräjien ja saamelaisalueen kuntien yhteinen De! 2-hanke on aloittanut toimintansa.
Saamelaiskäräjät hakee määräaikaista projektityöntekijää nuorisoneuvoston De!2 -hankkeeseen
Projektityöntekijän tehtävänä on saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen nuorisotyön kehittäminen saamelaisalueen kunnissa hankesuunnitelman mukaisesti yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja hankkeen ohjausryhmän kanssa.
Nuorisoneuvosto osallistui YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtaja Helmi Ljetoff osallistuivat YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) New Yorkissa. Foorumin 23. istunnon teemana on alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden vahvistaminen YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen yhteydessä: alkuperäiskansojen nuorten äänen korostaminen.
Nuorisoneuvoston puheenjohtajisto valittu
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Rosa-Máren Juuso Karesuvannosta ja varapuheenjohtajaksi Helmi Ljetoff Helsingistä.
Nuorisoneuvosto toimikaudelle 2024-2025 asetettu
Saamelaiskäräjien kokous asetti nuorisoneuvoston toimikaudeksi 2024-2025 järjestäytymiskokouksessaan 30.1.2024.
Saamenkielinen nuorisotyö vakinaistettava
Kokoomusnuoret, RKP-nuoret, KD-nuoret ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto vaativat saamenkielisen nuorisotyön vakinaistamista ja tavoitteellista kehittämistä.
Saamelaisnuorten tapaamiset
Viime syksynä järjestetty nuorisoneuvoston vapaa-ajan toiminnan kiertue saa jatkoa vapaamuotoisten tapaamisten muodossa. Mukana materiaaleja saamenkäsitöihin ja lautapelejä. Illat pidetään marraskuun aikana Oulussa, Rovaniemellä ja Karesuvannossa. Illat on tarkoitettu saamelaisnuorille yläasteikäisistä alle 30-vuotiaisiin.
Nuorisokiertueen päivämäärät julkaistu
Nuorisoneuvosto järjestää syksyllä 2022 saamelaisnuorille kohdistetun vapaa-ajan toiminnan kiertueen. Nuorisokiertueen järjestelyistä vastaa nuorisoneuvoston projektityöntekijä Miia Ruokojärvi. Kiertueen päivämäärät ovat nyt selvillä.
Hae mukaan tai esitä jäsentä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostoon toimikaudelle 2024-2025
Haemme nuorisoneuvostoon mukaan aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita saamelaisnuoria ympäri Suomen. Nuorisoneuvoston valinnassa tullaan ottamaan huomioon, että jäsenet edustavat mahdollisimman kattavasti koko saamelaisaluetta sekä eri kieliryhmiä. Valinnassa noudatetaan myös sukupuolten välistä tasa-arvoa. Nuorisoneuvoston jäsenten ei tarvitse olla saamelaiskäräjien jäseniä.
Viesti nuorisoneuvoston järjestämässä saamelaiskäräjälain seminaarissa selkeä
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto järjesti 11.10. seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta Helsingissä eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ihmisoikeuskeskuksen kanssa. Seminaarissa puhui useita ihmisoikeuksien edistämiseksi toimivia viranomaisia ja järjestöjä. Heidän puheenvuorojen viesti oli selkeä: saamelaiskäräjälaki on uudistettava, pian.
Nuorisoneuvosto järjestää nuorisokiertueen
Nuorisoneuvosto järjestää syksyllä 2022 saamelaisnuorille kohdistetun vapaa-ajan toiminnan kiertueen. Nuorisoneuvoston projektityöntekijänä on aloittanut Miia Ruokojärvi.
Nuorisoneuvosto järjestää seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta
Nuorisoneuvosto järjestää seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta Helsingissä. Seminaarin teemana on Saamelaisnuorten tulevaisuutta rakentamassa. Tilaisuus järjestetään Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tiistaina 11. lokakuuta kello 8.05–10.00.
Nuorisoneuvosto vaatii totuus- ja sovintokomission työn jatkamista
Saamelaiskäräjät päätti ylimääräisessä täyskokouksessa 9.8.2022 siirtää totuus- ja sovintokomission komissaarien valintaa eteenpäin ja ottaa totuus- ja sovintoprosessin jatkon osalta erätauon. Tauon aikana selvitetään rauhassa, millä tavoin prosessia voidaan jatkaa ja jatketaan myös sen selvittämistä, mitä saamelainen yhteisö asiasta ajattelee.
Nuorisoneuvosto järjestää Enontekiön alueen saamelaisnuorille turvallisen tilan keskustelutilaisuuden 30.7. Hetassa
Tule keskustelemaan ja oppimaan Enontekiön alueen saamenpuvusta ja eri sukujen neulomistavoista.
Saamelaiskäräjät ilmoittaa haettavaksi määräaikaisen projektityöntekijän tehtävän
Projektityöntekijän tehtäviin kuuluu mm. saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen vapaa-ajan toiminnan kehittäminen yhteistyössä nuorisoneuvoston kanssa ja saamelaisnuorille kohdistetun nuorten vapaa-ajantoiminnan kiertueen suunnittelu ja toteuttaminen.