Dihtosis-toiminta laajenee alakouluihin
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke on välittänyt saamelaistietoa ja tarjonnut toiminnallisia työpajoja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille jo kahden vuoden ajan. Nyt hanke laajenee myös alakouluihin!
Työpajat
Syksyn aikana Dihtosis-hankkeessa on kierretty alakouluissa, testattu eri harjoituksia ja räätälöity työpajoja siten, että ne soveltuvat niin alakoulun pienemmille lapsille kuin vanhemmillekin oppilaille. Työpajoissa lapset esimerkiksi tutkivat sanoja ja kuvia, pelaavat tietokilpailua tai tutustuvat videoiden muodossa saamenpukuihin. Alakoulujen pienimmät voivat tutustua aiheeseen myös värityskuvien, perinteisten tarinoiden sekä laulun ja leikin kautta.
Alakouluille työpajan voi tilata 45 minuutin maistiaisena, mutta sen voi halutessaan ottaa myös pidempänä tuplatuntina ja tauottaa välitunnilla. Dihtosis -työpajat ovat tilattavissa sekä etä- että lähivierailuina. Etävierailuja toteutetaan valtakunnallisesti; lähivierailun voi tilata pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Rovaniemelle sekä näiden lähiseuduille.
Pieni peli saamelaisista
Työpajojen lisäksi hankkeessa on syksyllä kehitetty uusi peli 4–6-luokkalaisille. Pieni peli saamelaisista tarjoaa perustietoa siitä, keitä saamelaiset ovat ja mitkä piirteet tekevät heidän kulttuuristaan ainutlaatuisen. Pelitehtävät käsittelevät muun muassa historiaa, saamelaisaluetta, kieliä, saamenkielisiä lasten ohjelmia, saamenpukua ja saamelaismusiikkia.
Lisäksi Dihtosis-hankkeen materiaalivalikoimasta löytyy yhä Sukellus saamelaiskulttuuriin -peli, jossa mennään hieman pintaa syvemmälle. Yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatussa pelissä käsitellään perustiedon lisäksi muun muassa alkuperäiskansoja, kulttuurista omimista sekä saamelaisten kokemaa syrjintää. Peli julkaistaan myös pohjoissaameksi alkuvuodesta.
Molemmat mobiilipelit toimivat Seppo-alustalla. Ne ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä. Pelin pelaaminen kestää tunnin verran.
Saamelaistiedolle tarvetta
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat arvomaailmaan, jonka kantavina voimina mainitaan muun muassa yhdenvertaisuus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kulttuurisen moninaisuuden rikkaus. Näin ollen myös monipuolinen saamelaistieto ja sen linkittäminen Suomen historiaan ja nykypäivään on opetuksessa tärkeää.
Saamelaislapset ja -nuoret saavat peruskoulussa hyvin vähän tarttumapintaa omaan kulttuuriinsa. Tuoreen opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman selvityksen mukaan saamelaistietoa ei juurikaan löydy oppikirjoista, ja toisinaan tieto on väärää. Oppikirjat saattavat muun muassa sisältää kuvia ”saamenpuvuista”, jotka eivät ole aitoja.
Saamelaiskäräjien ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke paikkaa tätä aukkoa. Hanketta toteutetaan yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa. Saamelaisnuorilla on merkittävä rooli sekä hankkeen suunnittelussa, kehittämisessä että sen toteuttamisessa. Kaikki tieto, kuvat ja videot, jotka ovat mukana Dihtosis-hankkeen materiaaleissa ovat saamelaisnuorten valitsemia tai hyväksymiä.
Kuinka juhlia kansallispäivää?
Kannustamme kaikkia oppilaitoksia juhlimaan saamelaisten kansallispäivää 6.2.! Jos tilaat ajoissa, ehdit vielä saada työpajan luokallesi juhlapäivän tienoille. Myös peli on innostava tapa oppia uutta. Pelien monipuoliset tehtävät herättävät keskustelua vielä tunnin jälkeenkin. Kansallispäiväksi on myös tarjolla saamelaiskulttuuria käsittelevä tietovisa –aamunavaus.
Täältä voit tilata pelit ja kouluvierailut
Täältä voit ladata aamunavauksen kansallispäiväksi
Dihtosis-hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankeaika: 1.9.2020-30.6.2021.
Lisätietoja:
Saamelaiskäräjät
Nuorisoneuvoston puheenjohtaja
Anni-Sofia Niittyvuopio,
puh 040 7082 072, anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi
Nuorisosihteeri
Elli-Marja Hetta
puh. 010 8393134, elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
Nuorten Akatemia
Projektipäällikkö, Ulla Saalasti
Puh. 040 567 4203
ulla.saalasti(at)nuortenakatemia.fi
Maria Aikio
Projektikoordinaattori
puh. +358 40 8470 862
maria.aikio[at]nuortenakatemia.fi
Tutustu myös
Nuorisokiertueen päivämäärät julkaistu
Nuorisoneuvosto järjestää syksyllä 2022 saamelaisnuorille kohdistetun vapaa-ajan toiminnan kiertueen. Nuorisokiertueen järjestelyistä vastaa nuorisoneuvoston projektityöntekijä Miia Ruokojärvi. Kiertueen päivämäärät ovat nyt selvillä.
Viesti nuorisoneuvoston järjestämässä saamelaiskäräjälain seminaarissa selkeä
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto järjesti 11.10. seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta Helsingissä eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ihmisoikeuskeskuksen kanssa. Seminaarissa puhui useita ihmisoikeuksien edistämiseksi toimivia viranomaisia ja järjestöjä. Heidän puheenvuorojen viesti oli selkeä: saamelaiskäräjälaki on uudistettava, pian.
Nuorisoneuvosto järjestää nuorisokiertueen
Nuorisoneuvosto järjestää syksyllä 2022 saamelaisnuorille kohdistetun vapaa-ajan toiminnan kiertueen. Nuorisoneuvoston projektityöntekijänä on aloittanut Miia Ruokojärvi.
Nuorisoneuvosto järjestää seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta
Nuorisoneuvosto järjestää seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta Helsingissä. Seminaarin teemana on Saamelaisnuorten tulevaisuutta rakentamassa. Tilaisuus järjestetään Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa tiistaina 11. lokakuuta kello 8.05–10.00.
Nuorisoneuvosto vaatii totuus- ja sovintokomission työn jatkamista
Saamelaiskäräjät päätti ylimääräisessä täyskokouksessa 9.8.2022 siirtää totuus- ja sovintokomission komissaarien valintaa eteenpäin ja ottaa totuus- ja sovintoprosessin jatkon osalta erätauon. Tauon aikana selvitetään rauhassa, millä tavoin prosessia voidaan jatkaa ja jatketaan myös sen selvittämistä, mitä saamelainen yhteisö asiasta ajattelee.
Nuorisoneuvosto järjestää Enontekiön alueen saamelaisnuorille turvallisen tilan keskustelutilaisuuden 30.7. Hetassa
Tule keskustelemaan ja oppimaan Enontekiön alueen saamenpuvusta ja eri sukujen neulomistavoista.
Saamelaiskäräjät ilmoittaa haettavaksi määräaikaisen projektityöntekijän tehtävän
Projektityöntekijän tehtäviin kuuluu mm. saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen vapaa-ajan toiminnan kehittäminen yhteistyössä nuorisoneuvoston kanssa ja saamelaisnuorille kohdistetun nuorten vapaa-ajantoiminnan kiertueen suunnittelu ja toteuttaminen.
“Systeemi on pettänyt valtaväestönkin”—Dihtosis-hanke saamelaisiin liittyvän tietämättömyyden purkajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on osallistunut kollaboratiiviseen pro gradu -työhön, jossa tutkittiin Dihtosis-hankkeen vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että tietoa saamelaisista on liian vähän ja tästä johtuen saamelaiset ja saamelaisnuoret kokevat edelleen kiusaamista, rasismia ja vihapuhetta.
Oletko 18–29-vuotias saamelaisnuori ja kiinnostunut elokuvista? Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Nuorisoneuvosto osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Maria Mäkinen osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) 25.4.-5.5.2022 New Yorkissa. Foorumin 21. istunnon pääteemana on “Indigenous peoples, business, autonomy and the human rights principles of due diligence including free, prior and informed consent”.
Matalan kynnyksen käsikirjoituspaja
Anni-Sofia Niittyvuopio jatkaa nuorisoneuvoston puheenjohtajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Anni-Sofia Niittyvuopio Karigasniemeltä ja varapuheenjohtajaksi Maria Mäkinen Jyväskylästä. Molemmat toimivat puheenjohtajistossa myös edellisellä kaksivuotis kaudella.
Opitaan saamelaisista ja saamelaiskulttuurista Dihtosis-hankkeen video-oppituntien avulla
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke julkaisee video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Saamelaisnuoret toimivat opettajina video-oppitunneilla johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista.
Dihtosis-hankkeen materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta! Dihtosis-hankkeen uutuutena tarjoamme video-oppitunteja saamelaisaiheen käsittelyyn.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto hakee asiantuntijajäseniä
Oletko 15-17 vuotias saamelaisnuori? Haluatko päästä vaikuttamaan saamelaisnuorten asioihin ja tutustumaan ja verkostoitumaan muihin saamelaisnuoriin? Haemme nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita nuoria ympäri Suomen.