Dihtosis-toiminta laajenee alakouluihin
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke on välittänyt saamelaistietoa ja tarjonnut toiminnallisia työpajoja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille jo kahden vuoden ajan. Nyt hanke laajenee myös alakouluihin!
Työpajat
Syksyn aikana Dihtosis-hankkeessa on kierretty alakouluissa, testattu eri harjoituksia ja räätälöity työpajoja siten, että ne soveltuvat niin alakoulun pienemmille lapsille kuin vanhemmillekin oppilaille. Työpajoissa lapset esimerkiksi tutkivat sanoja ja kuvia, pelaavat tietokilpailua tai tutustuvat videoiden muodossa saamenpukuihin. Alakoulujen pienimmät voivat tutustua aiheeseen myös värityskuvien, perinteisten tarinoiden sekä laulun ja leikin kautta.
Alakouluille työpajan voi tilata 45 minuutin maistiaisena, mutta sen voi halutessaan ottaa myös pidempänä tuplatuntina ja tauottaa välitunnilla. Dihtosis -työpajat ovat tilattavissa sekä etä- että lähivierailuina. Etävierailuja toteutetaan valtakunnallisesti; lähivierailun voi tilata pääkaupunkiseudulle, Turkuun, Jyväskylään, Ouluun ja Rovaniemelle sekä näiden lähiseuduille.
Pieni peli saamelaisista
Työpajojen lisäksi hankkeessa on syksyllä kehitetty uusi peli 4–6-luokkalaisille. Pieni peli saamelaisista tarjoaa perustietoa siitä, keitä saamelaiset ovat ja mitkä piirteet tekevät heidän kulttuuristaan ainutlaatuisen. Pelitehtävät käsittelevät muun muassa historiaa, saamelaisaluetta, kieliä, saamenkielisiä lasten ohjelmia, saamenpukua ja saamelaismusiikkia.
Lisäksi Dihtosis-hankkeen materiaalivalikoimasta löytyy yhä Sukellus saamelaiskulttuuriin -peli, jossa mennään hieman pintaa syvemmälle. Yläkouluille ja toiselle asteelle suunnatussa pelissä käsitellään perustiedon lisäksi muun muassa alkuperäiskansoja, kulttuurista omimista sekä saamelaisten kokemaa syrjintää. Peli julkaistaan myös pohjoissaameksi alkuvuodesta.
Molemmat mobiilipelit toimivat Seppo-alustalla. Ne ovat oppilaitoksille ja muille nuorten ryhmille täysin maksuttomia, eikä tilaajalla tarvitse olla valmiiksi Seppo-lisenssiä. Pelin pelaaminen kestää tunnin verran.
Saamelaistiedolle tarvetta
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat arvomaailmaan, jonka kantavina voimina mainitaan muun muassa yhdenvertaisuus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja kulttuurisen moninaisuuden rikkaus. Näin ollen myös monipuolinen saamelaistieto ja sen linkittäminen Suomen historiaan ja nykypäivään on opetuksessa tärkeää.
Saamelaislapset ja -nuoret saavat peruskoulussa hyvin vähän tarttumapintaa omaan kulttuuriinsa. Tuoreen opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman selvityksen mukaan saamelaistietoa ei juurikaan löydy oppikirjoista, ja toisinaan tieto on väärää. Oppikirjat saattavat muun muassa sisältää kuvia ”saamenpuvuista”, jotka eivät ole aitoja.
Saamelaiskäräjien ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke paikkaa tätä aukkoa. Hanketta toteutetaan yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa. Saamelaisnuorilla on merkittävä rooli sekä hankkeen suunnittelussa, kehittämisessä että sen toteuttamisessa. Kaikki tieto, kuvat ja videot, jotka ovat mukana Dihtosis-hankkeen materiaaleissa ovat saamelaisnuorten valitsemia tai hyväksymiä.
Kuinka juhlia kansallispäivää?
Kannustamme kaikkia oppilaitoksia juhlimaan saamelaisten kansallispäivää 6.2.! Jos tilaat ajoissa, ehdit vielä saada työpajan luokallesi juhlapäivän tienoille. Myös peli on innostava tapa oppia uutta. Pelien monipuoliset tehtävät herättävät keskustelua vielä tunnin jälkeenkin. Kansallispäiväksi on myös tarjolla saamelaiskulttuuria käsittelevä tietovisa –aamunavaus.
Täältä voit tilata pelit ja kouluvierailut
Täältä voit ladata aamunavauksen kansallispäiväksi
Dihtosis-hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankeaika: 1.9.2020-30.6.2021.
Lisätietoja:
Saamelaiskäräjät
Nuorisoneuvoston puheenjohtaja
Anni-Sofia Niittyvuopio,
puh 040 7082 072, anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi
Nuorisosihteeri
Elli-Marja Hetta
puh. 010 8393134, elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
Nuorten Akatemia
Projektipäällikkö, Ulla Saalasti
Puh. 040 567 4203
ulla.saalasti(at)nuortenakatemia.fi
Maria Aikio
Projektikoordinaattori
puh. +358 40 8470 862
maria.aikio[at]nuortenakatemia.fi
Tutustu myös
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto julkaisee nuorille suunnattuja nettitestejä saamen kielillä
“Onko seksuaalisuus tuttua? Mitä tiedät seksitaudeista? Testaa tietosi päihteistä!”
Dihtosis mobiilipeli pohjoissaameksi
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteisessä Dihtosis-hankkeessa julkaistaan pohjoissaamenkielinen Buokcal Sámekultuvrii -mobiilipeli. Peli on käännetty ja sovellettu pohjoissaamen kielelle hankkeessa aiemmin kehitetyn Sukellus saamelaiskulttuuriin –pelin pohjalta. Pelin avulla saamelaisnuoret pääsevät syventämään kulttuurinsa tuntemusta ja perehtymään niin historiaan kuin ajankohtaisiinkin aiheisiin omalla äidinkielellään.
Saamelaisnuorten kuulemistilaisuus
Hei saamelaisnuori - kerro meille, mitä toivot luonnonvarasuunnittelulta! Metsähallitus yhteistyössä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa kutsuu kaikki Suomen saamelaisnuoret 23.2.2021 etäyhteydellä järjestettävään kuulemistilaisuuteen.
Nuorisoneuvosto julkaisee turvallisen tilan ohjeistuksen
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto julkaisee Suomessa puhutuilla saamen kielillä ja suomen kielellä turvallisen tilan ohjeistuksen. Ohjeistus toimii muun muassa koulujen, järjestöjen, työpaikkojen ja tapahtumien käytettäväksi ja niillä luodaan tasa-arvoista toimintaa. Nuorisoneuvosto kokee kaikille turvallisen ja mukavan tilan luomisen olevan tärkeää myös saamelaisyhteisön sisällä.
Dihtosis-hanke hakee työpajaohjaajia
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hankkeessa tarjotaan saamelaisteemaisia kouluvierailuja ala- ja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksiin. Haemme innokkaita yli 18-vuotiaita saamelaisnuoria ympäri Suomen kouluvierailijoiksi kevätlukukauden 2021 aikana toteutettaviin työpajoihin.
Kouluvierailut ovat nyt tilattavissa lukuvuodelle 2020–2021
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteishanke Dihtosis on kouluttanut yhteensä seitsemän kouluvierailijaa, joita voi tilata kouluille kertomaan asianmukaista tietoa saamelaisuudesta. Vierailuita voi tilata 20.10.2020-31.05.2021 väliselle ajalle.
Saamelaisnuoret kokevat tulleensa unohdetuiksi sote-uudistuksessa
Saamelaisnuoret kokevat tulleensa unohdetuiksi sote-uudistuksessa
Saamelaisnuorten kuulemistilaisuus totuus- ja sovintokomissaarien valinnoista
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto järjestää saamelaisnuorille kuulemistilaisuuden totuus- ja sovintokomissaarien valinnoista to 12.11.2020 klo 18.00-20.30.
Nuorisoneuvoston viestinnän koulutus ja kokous
Nuorisoneuvoston jäsenille järjestettiin some-vaikuttamisen ja viestinnän koulutuspäivä 19.9.2020 Rovaniemellä.
Saamelaisalueen liikunta ja liikunnan harrastaminen -selvitystyö julkaistu
Saamelaisnuoret tuovat esille, että saamelaiskulttuuriin kuuluvia liikunnallisia perinteitä toivotaan järjestettävän tapahtumien yhteydessä. Saamelaisalueen liikuntatapatuma tulisi pitää elinvoimaisina yhdessä eri toimijoiden kanssa. Kehitettäväksi asiaksi haastateltavat nostivat omalla äidinkielellään ohjatun liikunnan pariin pääsemisen. Myös ryhmäliikuntaan panostaminen ja kaikkien mukaan innostaminen koetaan tärkeäksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitus Dihtosis-hankkeen
Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hankkeen toimintaa laajennetaan myös alakouluihin.