Lapin Nuorisofoorumi ja nuorten korona lexit työryhmä

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto kutsuttiin toukokuun alussa mukaan Lapin alueen korona exit suunnitelman laatimiseen ja toteutukseen. Lapin alueen exit suunnitelman laadinnassa ovat mukana alueen molemmat sairaanhoitopiirit, Lapin liitto, sekä viranomaisten lisäksi laajasti eri toimijoita niin maakuntatasolta kuin paikallisesti mm. matkailusta, elinkeinotoiminnasta, alueen oppilaitoksista ja järjestöistä.

Exit suunnitelman laatimiseen toivottiin myös nuorten näkökulmaa ja ääntä.  Lapin sairaanhoitopiiri näki nuorten roolin tärkeänä ja sen, että nuoret itse pääsevät pohtimaan koronaturvallisia toimintatapoja.

Useat rajoitukset poistuivat kesäkuun alussa ja siihen liittyen oli huoli siitä, kuinka kansalaiset (ml. nuoret) osaavat toimia kesäajan koronaturvallisesti muut kanssaihmiset huomioiden. Lapin AVI nuorisotoimi kutsui lyhyellä varoitusajalla vielä ennen kesälomia kuntien lakisääteiset nuorten vaikuttajaryhmät ja ammattioppilaitosten oppilaskunnat ohjaajineen Lapin Nuorisofoorumiin (linkki uutiseen).

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto oli Lapin AVI:n järjestämässä Lapin Nuorisofoorumissa yhteistyössä kuntien nuorisovaltuustojen ja kunnallisen nuorisotyön kanssa. Nuorten aloitteen pohjalta Lapin sairaanhoitopiirit lähettivät kaikille nuorille suunnatun koronatiedotteen.

Nuorisofoorumissa perustettiin pienempi työryhmä (LEXIT nuoret tiimi) suunnittelemaan yhteisten keskustelujen pohjalta nuorille suunnattua viestintää. Nuorisoneuvosto on mukana työryhmässä ja on tuonut  siellä esille omakielisen (saamenkielisen) tiedottamisen ja viestinnän tärkeyden.

Alta löydät tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään.

 

Lisätietoja

Saamelaiskäräjät,

nuorisosihteeri Elli-Marja Hetta, puh. +358 50 382 5179, elli-marja.hetta(at)samediggi.fi

Lapin aluehallintoviraston nuorisotoimesta,
suunnittelija Susanna Lammassaari puh. 0295 017 383, susanna.lammassaari(at)avi.fi

 

 

Korona Exit bingo- ja bucketlist -pohjat kuvatiedostona: tulossa pian! 

 

Tärkeimmät vinkit koronaturvalliseen kesään:

 

1.      Käy koronatesteissä, jos sinulla on vähänkin flunssan tai vatsataudin oireita. Testeihin pääsee helposti – katso tarkemmat tiedot oman kuntasi verkkosivuilta.

2.      Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan.

3.      Huolehdi käsien pesusta tai käsien desinfektiosta useasti päivässä. Pieni käsidesipullo kulkee kätevästi taskussa!

4.      Mahdollisuuksien mukaan pidä turvaväliä esimerkiksi kaupoissa.

5.      Pidetään huolta toisistamme: älä jää yksin, älä jätä kaveria yksin!

6.      Seuraa koronavirustiedotusta ns. ”koronasäätiedotusta”. Koronatilanne ei ole vielä ohi, ja sen vuoksi on edelleen seurattava tilanteen kehittymistä, noudatettava ohjeistuksia ja toimittava vastuullisesti.

7.   Ole läheisten ja kavereiden kanssa ja riemuitse kesästä!

 

Pidetään yhtä ja huolta toisistamme!

#koronalexitnuoret #koronasäätiedotelapista #kstlappi

 

** Yllä olevat vinkit on poimittu Lapin sairaanhoitopiirien koronatiedotteesta nuorille.

 


Tutustu myös