Nuorisoneuvosto julkaisee turvallisen tilan ohjeistuksen
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto julkaisee Suomessa puhutuilla saamen kielillä ja suomen kielellä turvallisen tilan ohjeistuksen. Ohjeistus toimii muun muassa koulujen, järjestöjen, työpaikkojen ja tapahtumien käytettäväksi ja niillä luodaan tasa-arvoista toimintaa. Nuorisoneuvosto kokee kaikille turvallisen ja mukavan tilan luomisen olevan tärkeää myös saamelaisyhteisön sisällä.
-Ohjeistus toimii hyvänä pohjana kaikille turvallisen toiminnan tuottamisena. Kun yhteiset pelisäännöt ovat kaikille selvät, on helpompi luoda rakentavaa keskustelukulttuuria, esteetöntä ja syrjinnästä vapaata toimintaa. Toivomme, että ohjeistus otetaan avomielin vastaan ja käyttöön laajasti yhteisössämme, toteaa nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Maria Mäkinen.
Yhteisillä säännöillä huolehditaan kaikkien osanottajien fyysisestä ja psyykkisestä koskemattomuudesta, mahdollisuudesta osallistua eri toimiin ja luoda turvallisia yhteyksiä. Toiminnassa ei tule hyväksyä syrjintää, häirintää tai muuta asiatonta toimintaa ja/tai käytöstä. Saamelaisyhteisöllä on erityispiirteitä, jotka on myös nostettu esille ohjeistuksen erillisessä osiossa.
– Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että saamelaisnuorille turvallinen tila tarkoittaa myös saamelaisten kielellisten oikeuksien, itsehallinto-oikeuden ja saamelaisten arvojen kunnioittamista. Arkaluontoisten aiheiden, kuten traumojen, syrjinnän ja rasismin käsittely suuressa ryhmässä ja erillään omasta yhteisöstä voi olla erityisesti nuorille raskasta ja jopa traumatisoivaa. Nuorilla tulee olla mahdollisuus käsitellä näitä aiheita kulttuuria ja kokemuksia tuntevien henkilöiden kanssa, huomauttaa nuorisoneuvoston puheenjohtaja Anni-Sofia Niittyvuopio.
Turvallisen tilan ohjeistus julkaistaan nuorisoneuvoston nettisivuilla Sinulle osiossa.
Tutustu ohjeistukseen: Turvallisen tilan ohjeistus
Lisätietoja:
Anni-Sofia Niittyvuopio
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja
+358 40 7082 072
anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi
Elli-Marja Hetta
Nuorisosihteeri,
050 382 5179 / 010 839 3134
elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
Tutustu myös
Nuorisoneuvosto järjestää Enontekiön alueen saamelaisnuorille turvallisen tilan keskustelutilaisuuden 30.7. Hetassa
Tule keskustelemaan ja oppimaan Enontekiön alueen saamenpuvusta ja eri sukujen neulomistavoista.
Saamelaiskäräjät ilmoittaa haettavaksi määräaikaisen projektityöntekijän tehtävän
Projektityöntekijän tehtäviin kuuluu mm. saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen vapaa-ajan toiminnan kehittäminen yhteistyössä nuorisoneuvoston kanssa ja saamelaisnuorille kohdistetun nuorten vapaa-ajantoiminnan kiertueen suunnittelu ja toteuttaminen.
“Systeemi on pettänyt valtaväestönkin”—Dihtosis-hanke saamelaisiin liittyvän tietämättömyyden purkajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on osallistunut kollaboratiiviseen pro gradu -työhön, jossa tutkittiin Dihtosis-hankkeen vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että tietoa saamelaisista on liian vähän ja tästä johtuen saamelaiset ja saamelaisnuoret kokevat edelleen kiusaamista, rasismia ja vihapuhetta.
Oletko 18–29-vuotias saamelaisnuori ja kiinnostunut elokuvista? Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Nuorisoneuvosto osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Maria Mäkinen osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) 25.4.-5.5.2022 New Yorkissa. Foorumin 21. istunnon pääteemana on “Indigenous peoples, business, autonomy and the human rights principles of due diligence including free, prior and informed consent”.
Matalan kynnyksen käsikirjoituspaja
Anni-Sofia Niittyvuopio jatkaa nuorisoneuvoston puheenjohtajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Anni-Sofia Niittyvuopio Karigasniemeltä ja varapuheenjohtajaksi Maria Mäkinen Jyväskylästä. Molemmat toimivat puheenjohtajistossa myös edellisellä kaksivuotis kaudella.
Opitaan saamelaisista ja saamelaiskulttuurista Dihtosis-hankkeen video-oppituntien avulla
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke julkaisee video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Saamelaisnuoret toimivat opettajina video-oppitunneilla johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista.
Dihtosis-hankkeen materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta! Dihtosis-hankkeen uutuutena tarjoamme video-oppitunteja saamelaisaiheen käsittelyyn.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto hakee asiantuntijajäseniä
Oletko 15-17 vuotias saamelaisnuori? Haluatko päästä vaikuttamaan saamelaisnuorten asioihin ja tutustumaan ja verkostoitumaan muihin saamelaisnuoriin? Haemme nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita nuoria ympäri Suomen.
Nuorisoneuvosto 2022-2023 nimetty
Saamelaiskäräjien kokous asetti nuorisoneuvoston toimikaudeksi 2022-2023 kokouksessaan 17.12.2021
Dihtosis-hankkeessa haetaan osa-aikaista hanketyöntekijää
Saamelaiskulttuuria tutuksi tuova Dihtosis-hanke on saanut jatkoa ja hankkeelle haetaan osa-aikaista hanketyöntekijää. Hankkeessa on tehty saamelaiskulttuuria tutuksi kouluvierailujen, pedagogisten pelien ja toiminnallisia harjoituksia sisältävän menetelmäpakan avulla. Kuluvana lukuvuonna tuotamme opettajien toiveesta kolme video-oppituntia saamelaisesta kulttuurista.
Ihmisoikeuskoulutus saamelaisnuorille
Ihmisoikeuskoulutus saamelaisnuorille 24.11., aiheena sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja sateenkaarisaamelaisuus.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt: Saamelaiskäräjälaki on uudistettava nyt
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto, Demarinuoret, Kokoomusnuoret, Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret, RKP-nuoret, KD Nuoret ja Liike Nyt Nuoret vaativat saamelaiskäräjälain uudistamista YK:n ihmisoikeuskomitean velvoitteen mukaisesti.
Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitus Dihtosis-hankkeen neljännelle vuodelle
Nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hankkeessa tuotetaan video-oppitunteja saamelaisesta kulttuurista. Myös kouluvierailut jatkuvat osana hanketta.