Nuorisoneuvosto julkaisee turvallisen tilan ohjeistuksen

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto julkaisee Suomessa puhutuilla saamen kielillä ja suomen kielellä turvallisen tilan ohjeistuksen. Ohjeistus toimii muun muassa koulujen, järjestöjen, työpaikkojen ja tapahtumien käytettäväksi ja niillä luodaan tasa-arvoista toimintaa. Nuorisoneuvosto kokee kaikille turvallisen ja mukavan tilan luomisen olevan tärkeää myös saamelaisyhteisön sisällä.

-Ohjeistus toimii hyvänä pohjana kaikille turvallisen toiminnan tuottamisena. Kun yhteiset pelisäännöt ovat kaikille selvät, on helpompi luoda rakentavaa keskustelukulttuuria, esteetöntä ja syrjinnästä vapaata toimintaa. Toivomme, että ohjeistus otetaan avomielin vastaan ja käyttöön laajasti yhteisössämme, toteaa nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Maria Mäkinen.

Yhteisillä säännöillä huolehditaan kaikkien osanottajien fyysisestä ja psyykkisestä koskemattomuudesta, mahdollisuudesta osallistua eri toimiin ja luoda turvallisia yhteyksiä. Toiminnassa ei tule hyväksyä syrjintää, häirintää tai muuta asiatonta toimintaa ja/tai käytöstä. Saamelaisyhteisöllä on erityispiirteitä, jotka on myös nostettu esille ohjeistuksen erillisessä osiossa.

– Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että saamelaisnuorille turvallinen tila tarkoittaa myös saamelaisten kielellisten oikeuksien, itsehallinto-oikeuden ja saamelaisten arvojen kunnioittamista. Arkaluontoisten aiheiden, kuten traumojen, syrjinnän ja rasismin käsittely suuressa ryhmässä ja erillään omasta yhteisöstä voi olla erityisesti nuorille raskasta ja jopa traumatisoivaa. Nuorilla tulee olla mahdollisuus käsitellä näitä aiheita kulttuuria ja kokemuksia tuntevien henkilöiden kanssa, huomauttaa nuorisoneuvoston puheenjohtaja Anni-Sofia Niittyvuopio.

Turvallisen tilan ohjeistus julkaistaan nuorisoneuvoston nettisivuilla Sinulle osiossa.

Tutustu ohjeistukseen: Turvallisen tilan ohjeistus

 

Lisätietoja:

Anni-Sofia Niittyvuopio

 

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja

+358 40 7082 072

anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi

 

Elli-Marja Hetta

Nuorisosihteeri,

050 382 5179 / 010 839 3134

elli-marja.hetta(at)samediggi.fi


Tutustu myös