Puheenjohtajan puheenvuoro: Sinun yhteisö – sinun ääni

Bures! Olen Sofe Hánsa Sampo Ánne-Sofe, kotoisin Karigasniemeltä. Opiskelen poronhoitajaksi Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Olen aloittanut Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajana ja olen luvannut kirjoittaa tänne säännöllisesti. Tässä ensimmäisessä blogissani aion kertoa meidän nuor.fi sivuista.

Anni-Sofia Niittyvuopio ©Essi Koski

Olen iloinen, että nuorisneuvosto on päässyt tähän pisteeseen DigiÁrran hankkeessa, minkä tavoitteena on juurruttaa saamenkielistä digitaalista nuorisotyötä. Saamenkielinen nuorisotyö tulee olemaan tulevalla kaudellakin yksi tärkeistä painopisteistä. Nimenomaan koronaviruksen takia saamenkielisen ryhmächatin avautuminen on erittäin tärkeää.

Sivut voidaan jakaa näihin teemoihin:

  • Ajankohtaiset asiat
  • Tietoa nuorisoneuvostosta
  • “Sinulle” , mistä löytyy tietoa alkuperäiskansoista ja saamelaisten oikeuksista kuten myös seksuaaliterveydestä
  • Ja “Sinun yhteisö”, missä nuorilla on mahdollisuus tuottaa sisältöä kirjoituksin, vlogien ja ryhmächatin muodossa

Usein saamenkieliset sisällöt ovat hyvin poliittisia. Saamelaisnuorilla on oikeus lukea ja kuulla omaa äidinkieltään, nähdä ja elää omaa kulttuuriaan asuinpaikastaan tai kiinnostuksistaan huolimatta. Haluamme tarjota sisältöä kaikilla Suomessa puhutuilla saamenkielillä ja näin lisätä nuorten saamenkielen käyttämistä. Sosiaalisessa mediassa saamenkieli usein unohtuu kun siihen ei ole omaa alustaa.

Siitä syystä nuorisoneuvoston on avannut nuor.fi sivun, sinun yhteisöäsi varten. Toivon, että monet kirjoittavat ja vloggaavat Sinun äänesi-sivulle ja osallistuvat ryhmächattiin. Jos sinulla on ideoita mitä haluat sivuilla nähdä, niin ota yhteyttä! Ensimmäinen pohjoissaamenkielinen ryhmächat on tänään 8.4. klo 19-20. Toivottavasti osallistut!

Muut ryhmächat päivät:

ke 15.4.2020 klo 19-20 inarinsaame

ke 22.4.2020 klo 19-20 koltansaame

ke 29.4.2020 klo 19-20 suomenkieli

Sofe Hánsa Sampo Ánne-Sofe, nuorisoneuvoston puheenjohtaja