Tunnetko kannabiksen?

Kannabis on laiton päihde, joten sen käyttö, osto, myynti ja hallussapito on kiellettyä Suomessa. Kannabis on peräisin hamppukasvista (cannabis sativa) ja sitä käytetään yleisimmin polttamalla. Kannabikseen liittyy monia vääriä mielikuvia.

0%

1. Voiko yhdestä kannabiskokeilusta olla haittaa?

Oikein! Väärin!

Voi olla, sillä jo yksi kannabiskokeilu voi aiheuttaa kannabispsykoosin. Kannabiksen käyttö on laitonta Suomessa ja rikosrekisterimerkintä voi vaikuttaa myös opiskelu- tai työpaikan saamiseen.

2. Onko kannabis haitallista, vaikka se on luonnontuote?

Oikein! Väärin!

On. Vaikka jokin asia on luonnontuote, se ei tee siitä vaaratonta. Monet päihteet ovat lähtöisin luonnosta ja kasveista, esim. tupakka ja kokaiini. Vaaratonta päihdettä ei kuitenkaan ole.

3. Voiko kannabis vaikeuttaa oppimista?

Oikein! Väärin!

Kyllä, sillä se varastoituu aivoihin ja vaikuttaa aivojen toimintaan, kuten lähimuistiin, oppimiskykyyn, keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen.

4. Aiheuttaako kannabis riippuvuutta?

Oikein! Väärin!

Aiheuttaa. Säännöllinen ja pitkäaikainen kannabiksen käyttö johtaa sietokyvyn kehittymiseen, jolloin käyttäjä tarvitsee suurempia annoksia saadakseen aineesta saman vaikutuksen. Kannabiksen vieroitusoireita ovat mm. levottomuus, hermostuneisuus, ärsyyntyminen, unihäiriöt, hermostuneisuus, hikoilu ja ruokahaluttomuus.

5. Onko kannabis terveellistä, koska sitä käytetään lääkkeenä?

Oikein! Väärin!

Ei ole. Lääkkeenä käytettävä kannabisvalmiste tehdään lääketehtaassa ja sen päihdyttävä vaikutus on mahdollisimman pieni ja siitä tiedetään, mitä se sisältää. Lääkekannabiskaan ei ole vaaraton, vaan sillä on samoja haittoja kuin laittomalla huumausainekäyttöön kasvatetulla kannabiksella.

Tunnetko kannabiksen?
Olet hieman perillä kannabiksesta ja sen haitoista!
Sinulla on hieman tietoa kannabiksen haitoista. Kannabis on erityisen haitallista nuorille, sillä kannabis saattaa aiheuttaa muistiongelmia, välinpitämättömyyttä, ärsyyntymistä ja vuorovaikutustaitojen heikentymistä. Tämä taas voi vaikuttaa kielteisesti nuoren ystävyys- ja seurustelusuhteisiin. Kannabiksesta liikkuu paljon virheellistäkin tietoa esimerkiksi netin eri sivustoilla ja keskustelupalstoilla. Hyvä linkki tutkitun faktatiedon pariin on A-klinikkasäätiön ylläpitämä Nuortenlinkki: https://nuortenlinkki.fi/
Sinulla on tietoa!
Tiedät jonkin verran kannabiksesta. Tiesitkö myös, että kannabis saattaa vaikuttaa myös hormonitoimintaan, hidastaa murrosikää ja vaikuttaa sperman laatuun?
Vau tietosi ovat mahtavat!
Tiedät paljon kannabiksesta ja sen haitoista. Jos haluat vielä syventää tietojasi, löydät tutkittua faktatietoa kannabiksesta ja muista päihteistä alta löytyvien linkkien kautta.