Sinun äänesi

Sinun yhteisö - sinun äänesi! Täällä pääset lukemaan, katsomaan ja kuuntelemaan saamelaisnuoria askarruttavista asiosta, saamelaisnuorten arjesta, lempipullaresepteistä tai mistä vaan, mikä on tarinan arvoista. Sinun äänesi haluaa juuri sinun äänesi, kirjoitettuna, vidoituna, kuvasarjana, sarjakuvana, musiikkina... Ota yhteyttä, jos haluat, että myös SINUN ÄÄNESI kuuluu täällä.

Saamen kielten kielilähettiläät innostavat puhumaan saamea- Sámásteijee Sáárá Seipiharju

Sáárán kielipolku alkoi inarinsaamen kielipesästä. Hän kävi peruskoulun Inarissa inarinsaamenkielisellä luokalla, mutta alettuaan käymään lukiota 40 km päässä kotikylästä hän ymmärsi, kuinka tärkeää kielen elvyttäminen on.

Lue lisää

Saamen kielten kielilähettiläät innostavat puhumaan saamea- Säämsteei Teemu Titola

Teemu on syntynyt Keväjärvellä ja ensimmäistä kertaa hän pääsi puhumaan saamen kieltä Akujärven koulussa. Aikuisena Teemu on opiskellut vuoden verran Koltansaamen kieltä ja kulttuuria Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.

Lue lisää

Saamen kielten kielilähettiläät innostavat puhumaan saamea- Sámásteaddji Teija Kaartokallio

Teija sanoo, että yksi parhaista asioista, mitä hänelle on koskaan tapahtunut, on se, kun hänelle tuli mahdollisuus lähteä pohjoiseen opiskelemaan saamen kieltä. Ja vielä parempaa oli se, että hän pääsi kulkemaan Utsjoella sukulaistensa luona.

Lue lisää

Saamen kielten kielilähettiläät innostavat puhumaan saamea- Sámásteaddji Marianne Ketola

Marianne on kotoisin Karesuvannosta ja kasvanut poronhoitoympäristössä. Hänen mielestään on tärkeää, että nuoret käyttävät ja uskaltavat puhua saamen kieltä.

Ja sitten leipomaan!

Nuorisoneuvoston De-hankkeessa järjestettiin saamenkielistä nuorten vapaa-ajan toimintaa.  Inarissa ja Sevettijärvellä järjestetyissä saamenkielisissä  nuorten illoissa leivoimme herkullisia muffinsseja. Muffinssien resepti käännettiin pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi.

Leipomaan

Saamenkielinen seksuaalisanakirja lisää hyvinvointia ja tietoisuutta

Seksuaalisuus eroaa kulttuureissa paljon jo pelkästään sanastollisesti, sillä sanoissa voi olla erilaisia vivahteita. Seksuaalisuudesta puhuminen on aina jollain tavalla sidottu kieleen. Saamelaisilla, kuten kaikilla muillakin, on ominainen tapa käsitellä seksuaalisuutta. Saamen kieli on muodostunut saamelaisuuden ympärille, minkä vuoksi on elinehto, että meillä on saamenkielisiä sanoja kuvaamaan seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Lue lisää

Tervetuloa Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston tieto- ja neuvotasivustolle!

Lue lisää


Aiheesta lisää