Sinun yhteisö - sinun äänesi

Olen Lumi Hetta ja olen 18-vuotias saamelaisnuori. Olen syntynyt Helsingissä ja viettänyt koko elämäni täällä. Juureni löytyvät Sodankylän Vuotsosta.

Asun Maunulassa perheeni kanssa, johon kuuluu äiti, isä, isosisko Siri, ja pikkuveli Herman. Meillä on myös hassun näköinen koira, englanninbulldoggimme Aune. Syksyllä alkaa kolmas vuoteni Maunulan Yhteiskoulussa ja Helsingin Matematiikkalukiossa, joka on todella lähellä kotiani.

Aloitin Helsingissä muodostelmaluistelun 5-vuotiaana. Siitä lähtien luistelu on ollut tiiviisti mukana arjessani. Meillä on harjoituksia 5-6 kertaa viikossa ja viikossa harjoitustunteja kertyy yli 20.  2019-2020 kaudella joukkueessani, Team Fintasticissa, luisteli 25 tyttöä. Kauden aikana me tutustuimme toisiimme todella hyvin, kun vietämme niin paljon aikaa yhdessä. Kilpailuissa meitä on samaan aikaan jäällä 16 luistelijaa ja pyrimme jäällä täydelliseen samanlaisuuteen ja samanaikaisuuteen. Meillä on kauden aikana noin 7 kilpailua, joista yleensä 2-3 ovat ulkomailla. Tänä vuonna ulkomaan kilpailumme sijoittuivat Kroatiaan, Ruotsiin ja Englantiin.

Tämä kausi oli joukkueellemme hyvin menestyksekäs. Voitimme maaliskuun alussa Suomen Mestaruuden ja muutama viikko siitä eteenpäin voitimme Englannissa maailmanmestaruuden. En vieläkään voi käsittää sitä. Ensi kaudella luistelen seuramme ylimmässä joukkueessa, Helsinki Rockettesissa. En malta odottaa, että pääsen jälleen haastamaan itseäni uuden joukkueen parissa uusilla haasteilla.

Lajiin vaaditun ehdottoman sitoutumisen myötä, meillä on vähän vapaa-aikaa ja joutuu luopumaan useista asioista. En pääse käymään Vuotsossa niin usein, kuin haluaisin. Kesäloma on ainoa hetki vuodesta, kun pääsen kunnolla nauttimaan sukulaisteni seurasta. Syys-, joulu- ja hiihtoloma menevät tiiviisti jääharjoitusten parissa. Välillä, kun olen päässyt talvemmalla Saamenmaalle, olen opettanut siellä luistelun alkeita Vuotson koulun takana olevalla jääkentällä, se oli todella hauskaa.

Kesäisin pohjoiseen pääseminen on parasta aikaa. Ei tarvitse huolehtia koulusta, töistä tai jääharjoituksista. Tietenkin kesällä meillä on omatoimisia kuntoharjoituksia, jotka kirjataan puhelimella olevaan sovellukseen, mutta muuten saa ottaa melko rauhassa. Kesälomaa vietänkin  Vuotsossa enoni, Joukon ja hänen perheensä luona. Vasanmerkitykset on mielipuuhaani, siellä oppii paljon sekä tekemällä että kuuntelemalla. Hauskinta kesässä on myös, kun tapaan serkkujani ja kavereitani Vuotsossa.

 

Kuvat:

Sari Niskanen

Antti Lehto,

Ville Levijärvi


Tutustu myös