Saamen kielten esilletuomiseksi Saamelaiskäräjät on nimittänyt neljä kielilähettilästä, jotka toimivat esikuvina ja haastavat käyttämään rohkeasti saamen kieliä. Jokainen kielilähettiläistä on kuvannut pienen videon, joissa he kertovat omasta yhteydestään saamen kieleen.
Säämsteei Teemu Titola
Teemu on syntynyt Keväjärvellä ja ensimmäistä kertaa hän pääsi puhumaan saamen kieltä Akujärven koulussa. Aikuisena Teemu on opiskellut vuoden verran Koltansaamen kieltä ja kulttuuria Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa.
”Minun mummoni puhui saamea ja se oli hänen äidinkielensä. Kukaan hänen lapsistaan ei oppinut saamen kieltä, mutta nyt he motivoivat minua kovasti käyttämään saamea. Nyt kuljen tätä matkaa saamen kieli mukanani. Olin Inarissa koulussa yhden vuoden ja siellä opin puhumaan ja kirjoittamaan saamea. Se oli niin tärkeä vuosi minulle. Sain sen, mikä oli kadonnut.”
Vuonna 2019 vietetään YK:n alkuperäiskansojen kielten vuotta. Teemavuoden tarkoituksena on nostaa esille maailman alkuperäiskansojen kielten tilanne. Tavoitteena on teemavuoden kautta mm. lisätä tietoisuutta alkuperäiskansojen kielistä ja niiden uhanalaisuudesta ja kehittää ja standardisoida kieliä. Maailman noin 6700 kielestä yli 40 % on uhanalaisia. Näistä suurin osa on alkuperäiskansojen kieliä.