Nuorisoneuvoston koronakevät

Aloittaessani nuorisoneuvoston puheenjohtajana en osannut kuvitella kevään olevan tällainen. Nuorisoneuvoston uusiin jäseniin, projekteihin, yhteistyökumppaneihin ja muihin tehtäviin on joutunut tutustumaan etänä. Nuorisoneuvosto jäsenet eivät ole vielä kertaakaan tavannut kasvokkain, mutta toivottavasti siihen saadaan muutos seuraavien kuukausien aikana.

Kuva: Mari Molkoselkä

Erikoisesta keväästä huolimatta työ saamelaisnuorten eteen ei ole keskeytynyt. Oppivelvollisuuden pidentämistä, ilmastolain ja saamelaiskäräjälain uudistamista on jatkettu koko kevään ajan virkamiestasolla. Nuorisoneuvosto onkin osallistunut oppivelvollisuuden pidentämistä koskevan lausunnon kirjoittamiseen yhdessä Saamelaiskäräjien 1. varapuheenjohtajan, koulutussihteerin ja koulutus- ja oppimateriaali lautakunnan kanssa. Järjestimme myös Ympäristöministeriön kanssa kuulemistilaisuuden etänä saamelaisnuorille koskien ilmastolain uudistamista.

Erikoinen kevät on tuonut myös mahdollisuuksia: olemme kouluttaneet nuorisoneuvostoa yhteistyössä Ihmisoikeusliiton kanssa, ottaneet käyttöön uusia alustoja työskentelyä varten ja tavanneet matalalla kynnyksellä nuoriso- ja saamelaisjärjestöjä etänä. Etätyöskentely on helpottanut ja nopeuttanut tapaamisia. Etätapaaminen ei ikinä korvaa kasvokkain tapaamista, mutta tuo lisää aikaa eri toimiin, kun ei tarvitse aina matkustaa satoja kilometrejä tunnin parin mittaista tapaamista varten. Etätyöskentely on erinomainen lisä kasvokkain tehdyille tapaamisille ja tekee työskentelystä tiiviimpää ja näin tehokkaampaa.

Yksi nuorisoneuvoston suurimmista asioista kevään aikana oli yhteinen kannanotto hallituspuolueiden nuorisojärjestöjen kanssa, ”Kaivoksille ei tilaa saamelaisten kotiseutualueella”. Kannanotolla toimme Suomen valtion hallitukselle selvän kannan: kaivoksille ei ole täällä tilaa, olemme kyllästyneitä neuvottelemaan aiheesta uudelleen ja uudelleen. Hietakeron aluevarausta ei ole vielä peruttu, joten työtä on edelleen tehtävänä. Hietakeron paikallisilla on kuitenkin vahva tuki niin oman yhteisönsä, kuin myös valtaväestön keskuudessa.

Osallistuin Saamelaiskäräjien toiseen täysistuntoon, vaikka muuten kesäkuu on mennyt vähän lomaillessa politiikasta ja järjestötoiminnasta. Kesän ajan teen toki viikot päivätöitä, mutta kevään jälkeen on helpotus, ettei tarvitse suoraan työkoneen äärestä siirtyä toisen koneen ääreen osallistumaan kokouksiin ja koulutuksiin.

Järjestimme kesäkuussa myös puheenjohtajien kyselytunnin ryhmächatissä, johon osallistuivat kaikki kolme Saamelaiskäräjien puheenjohtajaa. Kyseinen chat oli myös ensimmäinen chattimme, johon oli mahdollisuus osallistua kolmella saamen ja suomen kielellä yhtä aikaa. Seuraava nelikielinen chat järjestetään 29.7. kello 18-19, joten toivottavasti tulet antamaan palautetta nelikielisistä chateistä, kertomaan kesästäsi ja syksyn suunnitelmista!

Anni-Sofia Niittyvuopio

             anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi


Tutustu myös