Minä olen Anne ja minusta tulee tubettaja

Hei! Minä olen Anne Olli. Olen nyt 26-vuotias. Olen kasvanut Ivalossa, mutta nyt olen asunut Oulussa jo melkein 8 vuotta. Opiskelen täällä biologian aineenopettajaksi. Minun elämässäni opinnot eivät kuitenkaan näytä olevan pääroolissa, koska olen hyvin taitava kuluttamaan aikaani erilaisissa toimissa. Tartun hyvin mielelläni ja hieman vahingossakin erilaisiin projekteihin (Sápmi Pride jne...), jotka ovat tuoneet minun elämääni hyvin paljon sisältöä ja uusia kokemuksia. Sen lisäksi olen fyysisestikin melko aktiivinen – minä kuljen roller derby - harjoituksissa kolmesti viikossa ja agilityssä kerran viikossa omissa harjoituksissa ja kerran opettamassa muita. Viikonloput kuluvatkin sittemmin usein pelireissussa ja kilpailuissa.

Minun elämästäni pääsette kyllä kuulemaan lisääkin. Ja näkemäänkin. Uusimpana haasteena aloitankin vloggaamaan tai tubettamaan Nuorisoneuvostolle. Se on jännittävää ja olen siitä hyvin iloinen! Mutta ensimmäiseksi jouduinkin miettimään, että miten sitä tubettamista tulisi aloittaa ? Minulla on hyvä ja aika uusi puhelin, Huawei P20, niin ajattelin käyttää sitä videoitten kuvaamiseen. Minulta löytyy hyvä kamerakin, Nikon D3100, mutta tuntui helpommalta kuvata puhelimella ja ladata videoita siitä tietokoneelle. Siksi valitsin kuvaamisen sillä.

Sen tiesinkin jo valmiiksi, että puhelimeen kannattaa ostaa tubettamista varten erillinen mikrofoni ja jalka. Pienen puhelinjalan ostin Clas Ohlsonista parilla eurolla. Seuraavaksi aloin selvittämään googlesta, minkälaisen mikrofonin minun sitten pitäisi ostaa – “tubetus mikrofoni älypuhelin”, enter. Huomasin, että monet näistä mikrofoneista oli tarkoitettu laitettavaksi suoraan puhelimen kuulokeliitäntään. Minun puhelimessa tulee olla sitä varten liitin, koska monesti uusimmissa puhelimissa ei enää ole se 3,5 mm suuruinen reikä, vain yksi reikä puhelimen lataamista varten. Sen takia jouduin rajaamaan tietynlaisia mikrofoneja kokonaan pois. Jossakin vaiheessa hermostuin kokonaan mikrofonien etsimiseen netistä, ja päätinkin lähteä paikan päälle Verkkokauppa.comiin – joskus kaupunkielämästäkin on hyötyä ! Siellä sitten pääsin näkemään erilaisia vaihtoehtoja ja mietimme yhdessä myyjän kanssa, että mikähän minulle olisi paras vaihtoehto.  Tulimme siihen tulokseen, että Rode Wireless Go. Siinä on kaksi osaa, joista toinen tulee kiinni puhelimen liittimeen ja toisen osan voi kiinnittää esim. vaatteisiin.

Halusin tietenkin päästä kokeilemaan minun uutta mikrofoniani heti, mutta aluksi jouduin lataamaan molempia osia. Sitten vaan kokeilemaan! Ihmettelin, miksi äänen laadussa ei tunnu        tapahtuvan mitään mikrofonista huolimatta. Otin taas googlen käyttööni, ja huomasin, että olisi pitänyt ostaa mikrofonia ja puhelinta varten joku TRS-TRRS -liitinkin, mutta siitä eivät huomanneet myyjät kertoa Verkkokauppa.comissa. Huokaisin. No seuraavana päivänä kävin ostamassa liittimen, ja sitten lähdimmekin ystäväni kanssa ajamaan Jokkmokin talvimarkkinoille. Matkalla yritin kuvata mikrofonilla, mutta puhelimeni ei reagoinut siihen ollenkaan. Kokeilin ystäväni puhelinta. Siinä mikrofoni toimi. Seuraavaksi mietin, että onko puhelimeni liitin mennyt rikki, ja aloin selvittämään, mistä Ruotsin puolella voisi ostaa uuden. Haaparannalla möivät sekä Ica Maxissa että Dollarstoressa liittimiä vain iPhoneid varten. Matka jatkui, ja Bodena Elgigantenissa sitten onneksi löytyi liitin. Matka jatkui taas, ja kokeilin miten alkaa mikrofoni toimimaan. Nyt puhelimeni kyllä reagoi siihen, mutta videosta ei kuulunut muuta kuin “zŽŽzzžŽŽŽzZZžžžžŽŽ”. No niin. Mikähän tällä kertaa on väärin. Aloin miettimään, että en ole kyllä ladannut puhelimen päivityksiä piiiiitkään aikaan, ja aloin sitten latamaan niitä. Siinä meninkin melkein koko loppumatka, mutta sen jälkeen mikrofoni alkoi viimein toimimaan puhelimessani !

Jokkmokissa pääsin sitten viimeinkin kunnolla aloittamaan kuvaamisen. Matka oli hyvin mukava, vaikka se olikin liian lyhyt. Nyt vielä opettelen editoimaan videoita tietokoneella – seuraavalla kerralla kun kuulette minusta, toivottavasti olen silloin jonkin verran jo oppinut!

Tämän tarinan tärkeimmät opetukset ovat seuraavat:

1) tubettamisen aloittaminen ei ole helppoa

2) kannattaa joskus ladata näitä puhelimen päivityksiä.