Inarinsaamenkieli elää vahvana

Vaikka saamelaiset eri maiden alueella ovat yhtä kansaa, meitä erottaa toisistaan muun muassa kieli, suku ja/tai vaatetus. Inarinsaamen kieli on ainut vain Suomessa puhuttu saamenkieli ja inarinsaamelaiset ovat aina asuttaneet Inarinjärven aluetta. Kielen elvyttämiseksi tehdään aktiivisesti töitä, mutta siitäkin huolimatta kielellä on arviolta noin 450 puhujaa.

Nuoret kuitenkin haluavat oppia äidinkieltään ja yhteisönsä perinteitä. Kieli näkyy sosiaalisessa mediassa ja Yle Sápmin uutisissa. Lisäksi saamme kuulla inarinsaamenkielistä rap-musiikkia, lukea kirjoja ja kuulla kieltä saamelaisten tapahtumissa. Saatat kuulla livde esityksiä tai Inarissa kaupassakin puhuttavan kieltä. Puvut ja taide kunnioittavat perinteitä, mutta ottavat vaikutteita maailmalla nähtävistä muoti-ilmiöistä. Kasvatuksen ja koulutuksen osalta kieltä on mahdollista opiskella kielipesästä yliopistoon. Kieli elää vahvana osana yhteisöä.

Inarinsaame ei ole enää  “vanhempien salakieli”, jota kuuli vain kotona ja jota edes isovanhemmat eivät välttämättä puhuneet. Saamelaiskäräjät nimitti viime vuonna neljä kielilähettilästä, jotka haastavat käyttämään rohkeasti saamenkieliä. Yksi näistä lähettiläistä on inarinsaamenkielinen Sáárá Seipiharju. Hän kertoo teininä halunneensa olla niin kuin muut, mutta ei enää. Kielen puhuminen on tuonut hänelle paljon mahdollisuuksia elämässä ja kielen avulla hän on kuka on.

”Inarinsaame on antanut minulle aivan mielettömän paljon mahdollisuuksia kirjoittaa juttuja, työskennellä toimittajana ja laulaa lastenlevyllä. En usko, että nämä asiat olisivat olleet mahdollisia, jos en osaisi inarinsaamea. En ole koskaan pelännyt, että minulla ei olisi tulevaisuudessa työpaikkaa. Inarinsaamenkielisille on aina tarvetta. Minä en olisi minä, jos en puhuisi inarinsaamea. Inarinsaame on suuri osa minua, ja sitä kuka olen.

Sáárán esittelyn voit katsoa Youtubesta Saamelaiskäräjien kanavalta.