Vaalit

Saamelaiskäräjien 21 jäsentä ja neljä varajäsentä valitaan saamelaisten keskuudessa joka neljäs vuosi vaaleilla. Jokaisesta saamelaisten kotiseutualueen kunnasta on valittava vähintään kolme edustajaa Saamelaiskäräjille. Vaaleissa äänestävät ne saamelaiset, jotka on merkitty vaaliluetteloon. Äänioikeus antaa myös oikeuden olla ehdokkaana. Edellisen kerran vaalit olivat syksyllä 2019.

Toimikauden 2020-2023 jäsenet ja varajäsenet

 

 

Miten pääsen äänestämään?

Jos olet hakeutunut vaaliluetteloon ja saanut äänioikeuden, odota tulevia vaaleja ja äänestä! Kaikki vaaliluetteloon merkityt saamelaiset saavat vaalivuonna postitse ilmoituksen äänioikeudestaan.

Jos edellisten vaalien aikaan olit vielä alaikäinen, mutta nyt olisit äänestyskelpoinen, tulee sinun hakeutua seuraavissa vaaleissa vaaliluetteloon.

Aikaisemmin Saamelaiskäräjien vaalilautakunta lähetti vaalien välissä täysi-ikäisyyden saavuttaneille nuorille hakulomakkeen kotiin, mutta on luopunut tavasta vuoden 2019 vaaleissa. Sinun täytyy siis itse olla aktiivinen ja hakeutua!

Vuoden 2019 vaalit toimitettiin postiäänestyksenä 2.-30.9.2019 välisenä aikana. Tämä tarkoittaa siis sitä, ettei perinteistä vaalipäivän äänestystä saamelaisalueen kunnissa järjestetty. Postiäänestyksessä jokaiselle vaaleissa äänestyskelpoiselle saamelaiselle lähetetään kirjattu kirje, jossa toimitetaan leimattu äänestyslippu. Palauttamalla kirjeen postiin tai Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan toimistolle Sajokseen äänestysajan sisällä, lasketaan äänesi mukaan vaaleihin.

Kuinka hakeudun vaaliluetteloon?

Saamelaiskäräjien vaaliluetteloon hakeudutaan aina vaalivuotta edeltävän vuoden loppuun mennessä. Hakuajasta ilmoitetaan mm. Saamelaiskäräjien verkkosivuilla ja sanomalehdissä. Valitettavasti hakeutuminen on vain neljän vuoden välein, eikä vaaliluetteloon voi hakeutua koska vain.

Hakulomakkeen löydät täältä. Muista liittää kaikki tarvittavat liitteet hakemukseesi, sillä se auttaa hakemuksen käsittelyssä.

Vaaliluettelosta voi myös poistua. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti ja toimittaa vaalilautakunnan toimistolle viimeistään vaaleja edeltävän vuoden viimeisenä päivänä.

Heräsikö kysyttävää?