Viesti nuorisoneuvoston järjestämässä saamelaiskäräjälain seminaarissa selkeä – tallenne katsottavissa

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto järjesti 11.10. seminaarin saamelaiskäräjälain uudistamisesta Helsingissä eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Ihmisoikeuskeskuksen kanssa. Seminaarissa puhui useita ihmisoikeuksien edistämiseksi toimivia viranomaisia ja järjestöjä. Heidän puheenvuorojen viesti oli selkeä: saamelaiskäräjälaki on uudistettava, pian.  

Tilaisuudessa kuultiin lakiesityksen sisällöstä ja ihmisoikeuksien asiantuntijoiden puheenvuoroja. Tilaisuudessa puhuivat oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Yrsa Nyman, lakimuutosta valmistelleen toimikunnan jäsen Pirita Näkkäläjärvi, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman, Amnestyn ihmisoikeustyönjohtaja Niina Laajapuro, Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila ja Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso. 

Seminaarissa puhui useita ihmisoikeuksien edistämiseksi toimivia viranomaisia ja järjestöjä. Heidän puheenvuorojen viesti oli selkeä: saamelaiskäräjälaki on uudistettava, pian.  

Katso seminaarin tallenne tästä. 

“Toivon, että saamme lähiviikkoina tiedon, että valtioneuvosto on käsitellyt esityksen ja vie sen eteenpäin. Vain näin voidaan turvata, että seuraavat saamelaiskäräjävaalit voidaan toteuttaa tavalla, joka aidosti kunnioittaa saamelaisten itsemäärämisoikeutta”, totesi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman seminaarissa. 

“Nyt mitataan aidosti, miten valmis Suomi on aidosti tukemaan alkuperäiskansan itsemäärämisoikeutta”, yhdenvertaisuusvaltuutettu jatkoi. 

“Kuten olemme kuulleet tätä saamelaiskäräjälain uudistusta on yritetty vuosia ja hallituskausia. Nyt uudistus tulee Ihmisoikeusliiton mielestä toteuttaa kiirreellisesti alkuperäiskansan itsemäärämisoikeuden toteutumiseksi”, sanoi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila seminaarissa. 

“Suomi siis loukkaa saamelaisten oikeuksia. Ja näiden loukkauksien keskiössä on Suomen nykyinen saamelaiskäräjälaki ja sen tulkinta. Sen takia saamelaiskäräjälain uudistaminen on äärimmäisen tärkeä ja kiireellinen asia ja sen toivoisi olevan ihmisoikeuksiin ohjelmassaan sitoutuneen hallituksen prioriteettilistan kärjessä”, muistutti Amnestys ihmisoikeustyönjohtaja Niina Laajapuro. 

“Suomella on käsissään valtava, häpeällinen ihmisoikeusongelma, jota se tuntuu vuosi vuodelta olevansa haluton ratkaisemaan kansallisella tasolla, vaikka se on luvannut sen saamelaisille joka vuosi kansainvälisillä foorumeilla”, totesi Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso seminaarissa. 

 

Lisätietoja: 

Anni-Sofia Niittyvuopio 

nuorisoneuvoston puheenjohtaja 

anni-sofia.niittyvuopio(a)samediggi.fi 

040 610 7905 

 

Elli-Marja Hetta 

Nuorisosihteeri 

elli-marja.hetta(a)samediggi.fi 

050 382 5179 

 


Tutustu myös