Mitä tiedät seksitaudeista?

Hivpoint on tuottanut testin sisällön MLL:lle.

0%

1. Missä seuraavista seksitavoista seksitaudit voivat tarttua?

Oikein! Väärin!

Seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, jossa ei ole käytössä kondomia tai suuseksisuojaa. Seksitaudit eivät tartu suutelemalla tai käsin hyväilyssä. Suuseksi tarkoittaa sitä, että sukuelimiä hyväillään suulla. Seksitaudit tarttuvat suuseksissä ilman kondomia tai suuseksisuojaa tai emätin- ja anaaliyhdynnässä, jos käytössä ei ole kondomia.

2. Miten seksitauteja voi ehkäistä?

Oikein! Väärin!

Seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia ja liukuvoidetta emätin- ja anaaliyhdynnässä sekä kondomia tai suuseksisuojaa suuseksissä.

3. Mitkä seksitaudit todetaan erityisesti oireiden perusteella?

Oikein! Väärin!

Seksitaudeista ainoastaan genitaaliherpes ja kondylooma todetaan erityisesti oireiden perusteella. Muut seksitaudit todetaan seksitautitesteillä. Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten oireiden odottelua ei kannata odottaa, jos on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa.

4. Mikä on Suomen yleisin seksitauti?

Oikein! Väärin!

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti. Klamydiaa todetaan vuosittain noin 14 000 tapausta. Se on yleinen seksitauti etenkin nuorten keskuudessa ja on hoidettavissa klamydian hoitoon tarkoitetulla antibioottikuurilla.

5. Miten seksitaudeilta suojaudutaan suuseksin aikana?

Oikein! Väärin!

Suuseksillä tarkoitetaan kumppanin sukuelinten tai anaalin alueen hyväilemistä suulla. Seksitaudeilta suojaudutaan suuseksissä käyttämällä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa peniksen päällä kondomia ja emättimen tai anaalin päällä suuseksisuojaa. Suuseksisuoja on luonnonkumista (lateksi) valmistettu liina, joka asetetaan seksitavasta riippuen joko emättimen tai peräaukon päälle.

6. Mikä on yleensä syynä kondomin hajoamiselle?

Oikein! Väärin!

Yleisin syy kondomin hajoamiselle on useimmiten kondomiin kohdistuva liian kova rasitus, koska kondomin kanssa ei ole tarpeeksi liukastetta. Vesiliukoisen, silikonipohjaisen tai yhdistelmäliukuvoiteen käyttö kondomin kanssa on suositeltavaa.

7. Seksitaudin saa useimmiten…

Oikein! Väärin!

Seksitaudit tarttuvat yleensä henkilöltä, joka ei itsekään tiedä tartunnastaan. Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos on ollut suojaamatonta seksiä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa. On tärkeää tietää oma seksitautitilanteensa, jotta saa tarvittaessa oikean hoidon, eikä tietämättään tartuta seksitautia eteenpäin.

8. Miten klamydia testataan?

Oikein! Väärin!

Klamydia- ja tippuri ovat bakteeriperäisiä ja aiheuttavat paikallisen infektion. Näytteet otetaan seksitapojen mukaisesti, joko virtsanäytteellä tai otetaan näyte peräaukosta, nielusta tai emättimestä.

9. Miten klamydia hoidetaan?

Oikein! Väärin!

Klamydia on bakteeriperäinen seksitauti, joka hoidetaan antibioottikuurilla. Jälkitarkastus tehdään noin kuukauden kuluttua hoidosta, jolloin varmistetaan, että hoito on tehonnut. Seksikumppani tulisi hoitaa samaan aikaan.

10. Missä seksitautitesteihin pääsee?

Please select 2 correct answers

Oikein! Väärin!

Seksitautitesteihin voi mennä omaan terveyskeskukseen, sukupuolitautien poliklinikalle tai koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon. Seksitautien testaaminen on näissä paikoissa maksutonta.