Naimamaisteri

Mitä tiedät vesipohjaisesta liukuvoiteesta?

Oikein! Väärin!

Vesipohjainen liukuvoide vähentää ihojen hankauksesta syntyvää, mahdollista kitkaa. Se siis suojaa limakalvoja ja pitää kondomin paremmin ehjänä. Liukuvoide myös lisää seksin nautinnollisuutta ja sitä voidaan käyttää kaikenlaisessa seksissä. Erityisen tärkeää sitä on käyttää anaaliseksissä. Vesipohjaista liukuvoidetta voi käyttää huoletta kondomien ja seksilelujen kanssa.

Tarvitseeko suuseksissä suojautua?

Oikein! Väärin!

Seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä. Suuseksissä suojaudutaan käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa. Kesäkumi-pakkauksessa on ohjeet suuseksisuojan tekemiseen kondomista! Suurin osa seksitaudeista ei näy päällepäin eikä hampaiden harjaaminen anna suojaa seksitaudeilta.

Mikä seuraavista väittämistä on totta liittyen papilloomaviruksiin (HPV)?

Oikein! Väärin!

Valtaosa HPV-infektioista on oireettomia ja paranevat itsestään. HPV-tyyppejä on noin pari sataa, joista HPV16 ja HPV18 ovat merkittävimpiä syöpäviruksia. Ne voivat aiheuttaa kohdunkaulan syövän lisäksi myös mm. emättimen, peniksen, peräaukon tai nielurisan syöpiä. HPV:n aiheuttamien suunielun syöpien ilmaantuvuus on lähes kolminkertaistunut viime aikoina Suomessa. Siksi kondomin käyttö myös suuseksin aikana olisi hyvä muistaa!

Miksi seksitautitesteissä on tärkeää kertoa, millaista seksiä on harrastanut?

Oikein! Väärin!

Seksitautitesteissä käydessä on hyvä kertoa minkälaista seksiä on ollut, jotta näytteet osataan ottaa oikeista paikoista. Osa seksitaudeista on paikallisia, joten tartunta voi olla virtsaputkessa, nielussa tai peräaukossa.

Mikä on yleisin hivin tarttumistapa Suomessa?

Oikein! Väärin!

Hiv voi tarttua suojaamattomassa penis-emätinyhdynnässä ja anaaliyhdynnässä. Seksi on yleisin hivin tartuntatapa ja käsittää noin 80% kaikista Suomen tartunnoista. Ruiskuhuumeiden käyttäjillä neulojen välityksellä saatuja tartuntoja on tänä vuonna todettu vain muutama. Viime vuonna Suomessa todettiin 158 hiv-tartuntaa ja hieman alle kolmannes kotimaisista tapauksista on todettu 15-29-vuotiailla.

Kondomin pois ottaminen kesken seksin toisen tietämättä

Oikein! Väärin!

Ehkäisyn pois jättäminen tulee aina olla yhteinen päätös ja se pitäisi tehdä kaikkien osapuolten suostumuksella.  Ilman toisen suostumusta kondomin pois ottamisessa altistaa itsensä ja kumppanin seksitaudeille ja mahdollisesti myös raskauden alkamiselle. Jos kondomi otetaan pois niin, että toinen osapuoli ei voi itse siihen vaikuttaa, teko voidaan tulkita täyttävän rikoksen tunnusmerkit.

Naimamaisteri
0 vastausta oikein! Naimamaisterin titteliin on vielä vähän matkaa, kokeile testiä uudestaan!
1 vastaus oikein! Ehkä on syytä vielä vähän treenata Naimamaisteri-tittelin eteen!
2 vastausta oikein! Pitäisiköhän vielä vähän kerrata Naimamaisteriopintoja?
3 oikein! Olet puolitiessä Naimamaisterin titteliin.
4 oikein! Hyvä sinä, lähes tulkoon Naimamaisteri.
5 oikein! Hyvä sinä, yhtä vaille Naimamaisteri!
JES! Olet Naimamaisteri!