Tunnetko nuuskan?

0%

1. Kannattaako urheilijan käyttää nuuskaa parantaakseen urheilusuoritusta?

Oikein! Väärin!

Jos nuuska parantaisi suorituskykyä, se laskettaisiin doping-aineeksi. Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin lihasten verenkierto vähenee ja hapen sekä ravintoaineiden saanti heikkenee. Tällöin myös lihasvoima ja lihasmassa vähenevät, liikuntavammojen vaara kasvaa ja palautuminen hidastuu.

2. Saako alle 18-vuotias pitää nuuskaa hallussaan?

Oikein! Väärin!

Nuuskan hallussapito sekä maahantuonti on lain mukaan kielletty alle 18-vuotiailta.

3. Onko nuuska terveellisempää kuin tupakka?

Oikein! Väärin!

Nuuskan ja tupakan vertaileminen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä molemmilla on vakavia haittoja. On totta, että nuuskaaja ei altistu savulle ja tästä syystä se ei aiheuta hengityselinsairauksia samaan tapaan kuin tupakka, mutta nuuskalla on kiistatta muita, vakavia terveyshaittoja.

4. Kuinka montaa syöpää aiheuttavaa ainetta nuuska sisältää?

Oikein! Väärin!

Nuuska sisältää 2500 ainesosaa, joista 28 aiheuttaa syöpää.

5. Mikä on merkittävin ero poltetun tupakan ja nuuskan välillä?

Oikein! Väärin!

Merkittävin ero on siinä, että nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Sen vuoksi se aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta.

6. Kannattaako urheilijan mieluummin nuuskata kuin polttaa tupakkaa?

Oikein! Väärin!

Urheilijan ei kannata käyttää mitään tupakkatuotteita, sillä niistä ei saa mitään hyötyjä, vaan pikemminkin ne heikentävät urheilusuoritusta.

7. Minkälaisia haittoja nuuskankäyttö saattaa aiheuttaa?

Oikein! Väärin!

Nuuskankäyttö aiheuttaa monenlaisia haittoja. Se aiheuttaa vaurioita suun alueelle, erityisesti hampaiden purupinnoille ja ikenille. Nuuska lisää riskiä sairastua suu-, kurkku- ja haimasyöpään. Se aiheuttaa myös sydämen lyöntitiheyden kasvua, joten käyttö lisää sydänveritulpan riskiä. Se rasittaa myös sisäelinten, mahalaukun ja sydämen toimintaa, koska nuuskaa tulee usein nieltyä vahingossa käytön yhteydessä.