Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja hallituspuolueiden nuoret: Kaivoksille ei tilaa saamelaisten kotiseutualueella

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja hallituspuolueiden nuoret tuomitsevat kaivostoiminnan saamelaisten kotiseutualueella. Kaivostoiminnalla olisi peruuttamattomat vaikutukset saamelaisten perinteisille elinkeinoille ja kulttuurille.

”Saamelaisalueen elinvoimaisuutta ei saada parannettua viemällä kulttuurilta ja elinkeinoilta pohjaa tai jyräämällä niitä muilla maankäyttötavoilla. Saamelaisten kotiseutualue on erityisesti poronhoidolle tarkoitettua aluetta, jolloin maankäyttöä suunniteltaessa asianomaisia, kuten paliskuntia ja Saamelaiskäräjiä tulee kuulla asianmukaisesti. Asianomaisilla tulee olla myös mahdollisuus olla antamatta suostumusta maankäyttöön”, muistuttavat hallituspuolueiden nuoret.

Tuoreimpana tapauksena saamelaisten kotiseutualueelle suunnitellusta kaivostoiminnasta on malminetsintäyhtiö Akkerman Finland Oy:n Enontekiön Hietakerolle tekemä aluevaraus, joka kattaa noin 70 prosenttia Erkunan siidan kesä- ja syyslaidunalueista. Toteutuessaan kaivos vaarantaisi alueen perinteisen ympärivuotisen siidajärjestelmän säilymisen.

“Olemme huolissamme alueen nuorten oikeudesta harjoittaa omaa kulttuuriaan, mikäli kaivoshanke edistyy. On vaarana, että nuoret eivät pysty jatkamaan kulttuurinsa ja elinkeinojensa harjoittamista kilpailevien maankäyttömuotojen vuoksi. Huolta aiheuttaa myös se, miten kaivostoiminnan kaltaisista hankkeista johtuva epävarmuus tulevaisuudesta vaikuttaa saamelaisnuorten hyvinvointiin ja mielenterveyteen sekä toimeentuloon“, huomauttaa nuorisoneuvosto.

Nuorisoneuvosto ja hallituspuolueiden nuoret iloitsevat hankkeen vastustamisen herättämästä yhteisöllisyydestä ja osoittavat tukensa Enontekiön alueen ihmisille. Nuorisoneuvosto ja hallituspuolueiden nuoret vaativat viranomaisia kunnioittamaan saamelaisten perustuslaillista oikeutta ylläpitää ja kehittää omaa kulttuuriaan sekä hallinnoida omia alueitaan.

 

Lisätietoja:

 

Anni-Sofia Niittyvuopio

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja

+358 40 7082 072

anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi

 

Pinja Perholehto

Demarinuorten varapuheenjohtaja

+358 400 596 521

pinja.perholehto(at)demarinuoret.fi

 

Hanna Markkanen

Keskustanuorten puheenjohtaja

+358 50 384 6820

hanna.markkanen(at)keskustanuoret.fi

 

Amanda Pasanen & Brigita Krasniqi

Vihreiden nuorten puheenjohtajat

+358 40 9611 330, +358 45 1312 554

puheenjohtajat(at)vihreatnuoret.fi

 

Liban Sheikh

Vasemmistonuorten puheenjohtaja

+358 50 5019 721

liban(at)vasemmistonuoret.fi

 

Frida Sigfrids

RKP-nuorten puheenjohtaja

+358 40 5910 874

frida.sigfrids(at)su.fi

 


Tutustu myös