“Systeemi on pettänyt valtaväestönkin”—Dihtosis-hanke saamelaisiin liittyvän tietämättömyyden purkajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on osallistunut kollaboratiiviseen pro gradu -työhön, jossa tutkittiin Dihtosis-hankkeen vaikuttavuutta. Tutkimus osoittaa, että tietoa saamelaisista on liian vähän ja tästä johtuen saamelaiset ja saamelaisnuoret kokevat edelleen kiusaamista, rasismia ja vihapuhetta.
Opettajat toivat esille, että Dihtosis-hanke on ennen kaikkea tarvittava työkalu opettajien arkeen sekä tärkeä apu myös opettajien tunnistamiin tiedon löytämisen ongelmiin. Lisäksi opettajat nostavat esille sen, että tietoa lisäämällä saamelaisten asemaa pystyttäisiin tietoisesti parantamaan. Dihtosis-hankkeen toiminta pureutuu näihin ongelmiin ja kiinnittää huomion myös siihen, kuinka niihin pureudutaan.
Dihtosis-hankkeen työntekijät ja nuorisoneuvoston jäsenet olivat gradun suunnitteluvaiheesta asti aktiivisesti mukana työssä. Tutkimuksen suuntaa ja kulkua suunniteltiin yhdessä työn linjasta haastattelukysymyksiin. Käytännössä työssä haastateltiin etänä 10 opettajaa, joilla oli ollut Dihtosis-kouluvierailu luokassaan. He valaisivat koulujen tilannetta saamelaisista kerrottavan tiedon saralla sekä jakoivat kokemuksiaan ja havaintojaan Dihtosis-hankkeesta. Osallistuneiden opettajien kirjo oli laaja: mukana oli luokanopettajia, kielten, historian, yhteiskuntaopin, maantiedon, äidinkielen ja elämänkatsomustiedon opettajia eri paikkakunnilta, sekä perusopetuksesta että lukion puolelta. Suurin osa kuului valtaväestöön, mutta mukana oli myös yksi saamelainen opettaja. Tämän lisäksi Dihtosis-hankkeen järjestäjät kertoivat hankkeen kulusta ja materiaaleista sekä omista kokemuksistaan hankkeesta.
Opettajien arki on kiireinen ja monet eivät olleet itsekään oppineet saamelaisista, joten taustatyö, materiaalien kokoaminen ja saamelaisten nostaminen jää yksittäisten opettajien harteille. Vaikka aiheesta olisikin enemmän tietoa, moni opettaja oli epävarma siitä, miten he voisivat tuoda saamelaisia ja suhdetta valtioon kunnioittavasti esille ja välttää väärää tietoa. Myös suhtautumistavasta opettajan roolissa huolehdittiin—esimerkiksi piilo-oppimisen merkitystä korostettiin. Lisäksi osa koki poliittista painetta vaikenemiseen valtion vaitonaisuuden, tiettyjen puolueiden tai tarkkaavaisten vanhempien takia. Dihtosis-hankkeen koettiin tuovan näihin suurta apua ja sen nähtiin luovan ymmärrystä ja yhteyttä. Hankkeessa tuli opettajien mukaan myös konkreettisesti esille, että puhutaan nykypäivästä.
Dihtosis-hanke itsessään perustuu tietoon noudattaen itsemääräämisoikeutta tiedosta ja siinä käytetään saamelaisen kasvatuksen menetelmiä. Hankkeessa on ollut alusta asti tärkeää, että annettava tieto ja sanasto on saamelaisten itsensä määrittämää. Tämä on näkynyt sekä projektin teko- ja suunnittelutavassa että tehtävissä. Dihtosis-hankkeen toiminnassa näkyvät myös ennakkoluuloja torjuvat ja rauhankasvatuksen menetelmät. Empatia, osallistaminen, yhteyden luominen sekä ihmisoikeudet ja yksioikoisten identiteettikuvien rikkominen ovat keskeisiä hankkeen toiminnassa. Saamelaisnuoria osallistavan prosessin kautta valikoidut teemat ovat saamelaisista tärkeitä, ja ne luovat pohjaa myös yhteiskunnallisen keskustelun edistämiselle. Näin Dihtosis-hanke puuttuu sekä jatkuvan tietämättömyyden katkaisemiseen että vallitseviin valta-asetelmiin.
Dihtosis-hankkeen puolelta haastatteluissa nostettiin esille hankkeen epävarma tulevaisuus ja rajalliset resurssit. Opettajien näkökulmasta hankeluontoisessa toiminnassa haasteena on se, että vain kiinnostuneimmat hyödyntävät sitä, ja siksi tasainen esille ottaminen vaatisi rakenteellisia muutoksia kirjoissa, opetussuunnitelmassa ja opettajien koulutuksessa. Dihtosis-hankkeen toiminnalle toivottiin jatkoa, sillä aiheen katsottiin tarvitsevan myös tunteisiin vaikuttavaa ja toiminnallista materiaalia. Hankkeessa työpajoja vetäjät saamelaisnuoret ja se koettiin arvokkaaksi. Oppilaiden kannalta se, että viesti tulee saamelaisnuorilta koettiin paljon vaikuttavammaksi ja mielekkäämmäksi kuin perinteinen kirjaopetus.
Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista (suomeksi)
Heinola, A. (2022). “Systeemi on pettänyt valtaväestönkin”—Dihtosis-hanke saamelaisiin liittyvän tietämättömyyden purkajana: Kollaboratiivinen tutkimus Dihtosis-hankkeesta ja opettajien toimijuuskontekstista dekolonisaation ja päivittäisen rauhan saralla [Tampere University]. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/137556/SuomHeinolaAnne.pdf?sequence=5&isAllowed=y
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke on lisännyt saamelaistietoutta neljän lukuvuoden ajan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Hankkeen tavoitteena on lisätä valtaväestöön kuuluvien lasten ja nuorten tietoisuutta saamelaisista ja saamelaiskulttuurista. Hankeaika päättyy 30.6.2022. Lue lisää
Lisätietoja:
Anni-Sofia Niittyvuopio
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja
+358 40 7082 072
anni-sofia.niittyvuopio(at)samediggi.fi
Tutustu myös
Nuorisoneuvosto järjestää Enontekiön alueen saamelaisnuorille turvallisen tilan keskustelutilaisuuden 30.7. Hetassa
Tule keskustelemaan ja oppimaan Enontekiön alueen saamenpuvusta ja eri sukujen neulomistavoista.
Saamelaiskäräjät ilmoittaa haettavaksi määräaikaisen projektityöntekijän tehtävän
Projektityöntekijän tehtäviin kuuluu mm. saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen vapaa-ajan toiminnan kehittäminen yhteistyössä nuorisoneuvoston kanssa ja saamelaisnuorille kohdistetun nuorten vapaa-ajantoiminnan kiertueen suunnittelu ja toteuttaminen.
Oletko 18–29-vuotias saamelaisnuori ja kiinnostunut elokuvista? Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun omalla äidinkielelläsi!
Nuorisoneuvosto osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Nuorisoneuvoston varapuheenjohtaja Maria Mäkinen osallistuu YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) 25.4.-5.5.2022 New Yorkissa. Foorumin 21. istunnon pääteemana on “Indigenous peoples, business, autonomy and the human rights principles of due diligence including free, prior and informed consent”.
Matalan kynnyksen käsikirjoituspaja
Anni-Sofia Niittyvuopio jatkaa nuorisoneuvoston puheenjohtajana
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Anni-Sofia Niittyvuopio Karigasniemeltä ja varapuheenjohtajaksi Maria Mäkinen Jyväskylästä. Molemmat toimivat puheenjohtajistossa myös edellisellä kaksivuotis kaudella.
Opitaan saamelaisista ja saamelaiskulttuurista Dihtosis-hankkeen video-oppituntien avulla
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke julkaisee video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Saamelaisnuoret toimivat opettajina video-oppitunneilla johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista.
Dihtosis-hankkeen materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta! Dihtosis-hankkeen uutuutena tarjoamme video-oppitunteja saamelaisaiheen käsittelyyn.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto hakee asiantuntijajäseniä
Oletko 15-17 vuotias saamelaisnuori? Haluatko päästä vaikuttamaan saamelaisnuorten asioihin ja tutustumaan ja verkostoitumaan muihin saamelaisnuoriin? Haemme nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita nuoria ympäri Suomen.
Nuorisoneuvosto 2022-2023 nimetty
Saamelaiskäräjien kokous asetti nuorisoneuvoston toimikaudeksi 2022-2023 kokouksessaan 17.12.2021
Dihtosis-hankkeessa haetaan osa-aikaista hanketyöntekijää
Saamelaiskulttuuria tutuksi tuova Dihtosis-hanke on saanut jatkoa ja hankkeelle haetaan osa-aikaista hanketyöntekijää. Hankkeessa on tehty saamelaiskulttuuria tutuksi kouluvierailujen, pedagogisten pelien ja toiminnallisia harjoituksia sisältävän menetelmäpakan avulla. Kuluvana lukuvuonna tuotamme opettajien toiveesta kolme video-oppituntia saamelaisesta kulttuurista.
Ihmisoikeuskoulutus saamelaisnuorille
Ihmisoikeuskoulutus saamelaisnuorille 24.11., aiheena sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja sateenkaarisaamelaisuus.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöt: Saamelaiskäräjälaki on uudistettava nyt
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto, Demarinuoret, Kokoomusnuoret, Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret, RKP-nuoret, KD Nuoret ja Liike Nyt Nuoret vaativat saamelaiskäräjälain uudistamista YK:n ihmisoikeuskomitean velvoitteen mukaisesti.
Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitus Dihtosis-hankkeen neljännelle vuodelle
Nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hankkeessa tuotetaan video-oppitunteja saamelaisesta kulttuurista. Myös kouluvierailut jatkuvat osana hanketta.
Osallistu Saamen kielten viikkoon 25.-31.10.2021!
Nuorisoneuvosto jakaa puhu saamea-pinssejä saamen kielten viikon kunniaksi! Puhu saamea -pinssillä kannustamme ja rohkaisemme saamen kielen käyttöön.