Dihtosis-hanke
Dihtosis-hanke on Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteishanke, jonka tarkoituksena on lisätä saamelaistietoutta suomen kouluissa. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Saamelaisaiheiset kouluvierailut
Dihtosis-hankkeen tarkoitus on lisätä valtaväestön lasten ja nuorten tietämystä saamelaisista ja saamelaiskulttuurista. Hankkeen turvin on toteutettu jo 166 saamelaisaiheista kouluvierailua vuoden 2019 alusta lähtien. Lukuvuonna 2020–2021 kouluvierailuita järjestetään myös etäyhteyksin, minkä ansiosta saamelaisaiheiset vierailut ovat nyt kaikkien koulujen saatavilla valtakunnallisesti. Tammikuussa 2021 aloitetaan lisäksi alakoulujen kouluvierailut, joille suunnitellaan syksyn aikana oma, nuoremmille oppijoille sopiva ohjelmansa. Kouluvierailijoina toimivat yli 18-vuotiaat saamelaisnuoret. Vierailuita on toteutettu pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä, Sodankylässä ja näiden lähialueilla. Kouluvierailuiden materiaalit ovat hanketta varten tuotetut. Kouluvierailut jatkuvat lukuvuonna 2020–2021 yhteensä 100 kouluvierailun verran. Maksuttoman kouluvierailun oppilaitokseesi voit tilata osoitteesta: www.nuortenakatemia.fi/kouluvierailulomakkeet/
Seppo-mobiilipeli
Dihtosis-hankkeen puitteissa on kehitetty saamelaisaiheinen Seppo-mobiilipeli yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille, ja uutuutena tammikuussa 2021 julkaistaan myös alakouluikäisille suunnattu mobiilipeli sekä pelin pohjoissaamenkielinen versio. Mobiililaitteilla pelattava, opettajan itsensä vetämä peli auttaa oppilaita ympäri Suomen oppimaan ja oivaltamaan saamelaisuudesta ja saamelaiskulttuurista oman opettajansa ohjaamina. Seppo-pelissä saamelaisuutta ja alkuperäiskansoja voi käsitellä lapsia ja nuoria innostavalla tavalla tutkien ja tutustuen – yhdessä ongelmia ratkoen. Alusta tukee ilmiöoppimista ja toisaalta peli sopii pelattavaksi hyvin moneen oppituntiin, sillä saamelaisuus läpileikkaa niin äidinkielen, yhteiskuntaopin, historian, maantiedon kuin käsityönkin oppiaineet. Peliin voit tutustua ja tilata sen maksutta täältä.
Menetelmäpakka
Dihtosis-menetelmäpakka on tarkoitettu innostajaksi ja opetuksen tueksi esimerkiksi saamelaisten kansallispäivän viettämiseen erityisesti 5-9 luokkien kanssa ympäri Suomen. Saamelaisaiheinen menetelmäpakka lanseerattiin kansallispäivän alla 2019, jotta se ehtisi kansallispäiväm juhlintaan. Menetelmäpakan avulla voit käsitellä saamelaisuutta ja saamelaiskulttuuria helposti. Pakka sisältää info-osuudet sekä toiminnallisia tehtäviä, joita yhdistelemällä voit rakentaa erilaisia oppitunteja. Harjoitukset sopivat vedettäviksi yläkoulujen lisäksi myös alakoulun ylemmille luokille sekä toisen asteen oppilaitoksiin. Voit tutustua pakan sisältöön täältä.
Tutustu hankkeeseen:
www.dihtosis.fi
Tutustu myös
DigiÁrran-hanke
DigiÁrran-hankkeen tarkoituksena oli kehittää digitaalisen nuorisotoiminnan mallia saamelaisten kotiseutualueelle.
Ofelaš-projektit
Nuorisoneuvostolla on ollut käynnissä kaksi erilaista Ofelaš-projektia vuosina 2014-2015: saamelaisnuoret kersivät kertomassa kulttuuristaan Lapin kouluissa sekä Lapin aluehallinnon avustuksella kierrettiin Ofelaš-ajatuksella nuorille suunnattuja tapahtumia.
Oahppoofelaš-hanke
Hankkeen tarkoituksena oli selvittää kokonaisvaltaisesti, millä aloilla on nyt ja tulevaisuudessa työpaikkoja saamelaisten kotiseutualueella.
Perinnetietoa nuorille-hanke
Nuorisoneuvostolla oli käynnissä Taiteen edistämiskeskuksen tuella perinnetietoa nuorille-hanke vuonna 2015.
De! 2-hanke
Saamenkielistä vapaa-ajantoimintaa nuorille järjestävän De! 2-hankkeen toiminta on alkanut. Hankkeessa kehitetään saamenkielistä ja -kulttuurin mukaista vapaa-ajantoimintaa 13–29-vuotiaille saamelaisnuorille.
De!-hanke
De!-hankkeessa kehitettiin nuorisotoimintaa saamen kielillä