Ofelaš-projektit
Nuorisoneuvostolla on ollut käynnissä kaksi erilaista Ofelaš-projektia vuosina 2014-2015: saamelaisnuoret kersivät kertomassa kulttuuristaan Lapin kouluissa sekä Lapin aluehallinnon avustuksella kierrettiin Ofelaš-ajatuksella nuorille suunnattuja tapahtumia.
Ofelaš-hankkeen tärkein tavoite on ollut lisätä valtaväestön nuorten tietoisuutta saamelaisista ja heidän kulttuuristaan. Ofelaš on pohjoissaamea ja tarkoittaa tiennäyttäjää tai opastajaa. Ofelaš-toiminnan tarkoituksena oli siirtää tietoa nuorilta nuorille. Nuorisoneuvosto kiersi hankkeen tiimoilta nuorille suunnattuna tapahtumia ja jakoi niissä tietoa saamelaisista. Nuorisoneuvoston jäsenet vierailivat Ofelaš-toiminnan merkeissä SottiisiMoves –tanssitapahtumassa Tampereella, RuutiExpo –tapahtumassa Helsingissä, Sodankylän koulutusmessuilla sekä Rovaniemen pääkirjaston järjestämässä tapahtumassa sekä Turun kirjamessuilla. Toimintaa rahoitti Lapin aluehallintovirasto.
Nuorisoneuvostolla oli myös kolmen kuukauden ajan palkattuna kaksi saamelaisnuorta, jotka suunnittelivat kouluvierailumateriaalit ja kiersivät kertomassa saamelaisista Lapin peruskouluissa alkuvuodesta 2015. Kiertuetoiminnan nuorisoneuvosto rahoitti omasta toiminta-avustuksestaan. Toiminnan tarkoitus oli päästä kokeilemaan, kuinka kouluvierailutoimintaa Suomessa pystyttäisiin toteuttamaan. Palaute vierailuista oli positiivista ja kannustavaa. Nuorisoneuvoston tarkoituksena on ollut kokeilun jälkeen pyrkiä saamaan toiminnalle pysyvä rahoitus.
Saamelainen räppäri Ailu Valle on tehnyt nuorisoneuvoston pyynnöstä Ofelaš-räpin, jonka tarkoituksena on hälventää saamelaisia koskevia ennakkoluuloja. Kappaleen nimi on Nunnuka-lai-laa, sen tarkoitus on viihdyttää, mutta myös opettaa suomalaisille jotain saamelaisista. Ailu Vallen tekemä kappale esitettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2015 järjestetyssä saamelaisnuorten konferenssissa Helsingissä. Ailu Valle esiintyi konferenssissa ja kertoi konferenssiyleisölle kappaleen tekemisestä ja kuinka helposti saamelaisista saisi oikeaa tietoa, jos vain haluaa sitä hieman etsiä.
Tutustu myös
Oahppoofelaš-hanke
Hankkeen tarkoituksena oli selvittää kokonaisvaltaisesti, millä aloilla on nyt ja tulevaisuudessa työpaikkoja saamelaisten kotiseutualueella.
Perinnetietoa nuorille-hanke
Nuorisoneuvostolla oli käynnissä Taiteen edistämiskeskuksen tuella perinnetietoa nuorille-hanke vuonna 2015.
De! 2-hanke
Saamenkielistä vapaa-ajantoimintaa nuorille järjestävän De! 2-hankkeen toiminta on alkanut. Hankkeessa kehitetään saamenkielistä ja -kulttuurin mukaista vapaa-ajantoimintaa 13–29-vuotiaille saamelaisnuorille.
DigiÁrran-hanke
DigiÁrran-hankkeen tarkoituksena oli kehittää digitaalisen nuorisotoiminnan mallia saamelaisten kotiseutualueelle.
De!-hanke
De!-hankkeessa kehitettiin nuorisotoimintaa saamen kielillä
Dihtosis-hanke
Dihtosis-hanke on Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian yhteishanke, jonka tarkoituksena on lisätä saamelaistietoutta suomen kouluissa. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.