Työpaja ilmastolakiuudistuksesta
Saamelaisnuori - oletko kiinnostunut ilmastonmuutoksesta? Haluatko vaikuttaa kansalliseen ilmastopolitiikkaan? Avoin työpaja saamelaisnuorille 24.8.2021.
Tervetuloa osallistumaan ilmastolakiuudistusta käsittelevään työpajaan 24.8.2021 klo. 16.00–18.00 ja Digiraati-keskusteluun (käynnissä 24.–30.8.). Työpaja on avoin kaikille nuorille ja siihen pääsee osallistumaan oheisesta linkistä: https://tuni.zoom.us/j/63721622736.
Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Työpajassa avataan ilmastolakiluonnosta käsittelevä webissä toimiva kansalaisraati (Digiraati). Digiraatiin pääsee osallistumaan lähettämällä ennakkoilmoittautumisen sähköpostitse ALL-YOUTH-hankkeen tutkijalle Henna Juusolalle: henna.juusola(at)tuni.fi. Digiraatiin voi ilmoittautua myös paikan päällä työpajassa tiistaina 24.8.
Työpajassa esitetään ilmastolakiuudistuksen taustaa ja perehdytetään osallistujat Digiraatityöskentelyyn.
Ohjelma
16.00 Tervetuloa, Anni-Sofia Niittyvuopio, puheenjohtaja, Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto, Henna Juusola, ALL-YOUTH-hanke, Tampereen yliopisto
16.05 Ilmastolakiuudistuksen taustaa ALL-YOUTH-hankkeen valossa, Henna Juusola, tutkijatohtori ja Jukka Viljanen, julkisoikeuden professori, Tampereen yliopisto
16.20 Saamelaiskäräjien puheenvuoro, Tuomas Aslak Juuso, Saamelaiskäräjien puheenjohtaja
16.35 Keskustelu
16.55 Digiraadin esittely, Henna Juusola, Tampereen yliopisto
17.05 Digiraati-keskustelun avaus: Digiraatiin rekisteröityminen ja Digiraati-keskustelun käytännöt
17.55 Tilaisuuden päätös
Työpajan ja Digiraadin järjestävät Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ja Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-hankkeen tutkijat.
Lämpimästi tervetuloa!
Ilmastolakiuudistuksen taustaa
Ympäristöministeriön valmistelema luonnos uudeksi ilmastolaiksi eteni lausuntokierrokselle kesällä 2021 ja lakiluonnokseen voi ottaa kantaa kuka tahansa 6.9. saakka lausuntopalvelu.fi:n kautta. Ilmastolain uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 Lakiluonnoksessa onkin aiempaa lakia vahvemmin esillä myös saamelaisten osallistumismahdollisuuksien vahvistaminen: uudistettuun lakiluonnokseen on lisätty erikseen pykälä saamelaiskulttuurin edistämisestä (14§) ja saamelaisten ilmastoneuvoston perustamisesta (21§). (Ilmastolakiluonnos 2021.)
Ilmastolakiuudistuksesta voit lukea lisää myös tuoreesta ALL-YOUTH-blogikirjoituksesta.
Mikä Digiraati?
Digiraati on ALL-YOUTH-tutkimushankkeessa kehitetty nuorten webissä toimiva kansalaisraati, jonka tavoitteena on edistää nuorten yhteiskunnallista vaikuttamista ja lisätä vuoropuhelua päättäjien ja nuorten välillä. Ilmastolakiuudistusta koskeva digiraati on käynnissä 24.–30.8. välisenä aikana. Raadissa keskustellaan ilmastolakiluonnoksen tavoitteista saamelaisnuorten näkökulmasta. Keskusteluun on mahdollista osallistua anonyymisti. Keskustelussa esille tuotuja näkökulmia voidaan hyödyntää ilmastolakiuudistukselle annetuissa lausunnoissa.
Keskusteluun osallistujilta pyydetään erikseen lupa käyttää keskustelua ALL-YOUTH-hankkeen tutkimusaineistona. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistumisen voi peruuttaa missä vaiheessa tahansa ilmoittamalla siitä sähköpostitse tutkijatohtori Henna Juusolalle: henna.juusola(at)tuni.fi. Tutkimukseen osallistuvien tuottamaa aineistoa käsitellään anonyymisti.
ALL-YOUTH-hankkeen taustaa
Tutkimus toteutetaan osana ALL-YOUTH-hanketta, joka on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama poikkitieteellinen monivuotinen tutkimushanke (2018–2023). Hanke tutkii nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen mahdollisuuksia ja esteitä sekä uusia toimintamalleja, jotka voivat mahdollistaa laajemmin nuorten osallistumisen erilaisiin yhteiskunnallisiin prosesseihin.
ALL-YOUTH – hankkeen yksi osa-alue keskittyy oikeudellisten esteiden ratkaisuihin. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa toteutettavassa osatutkimuksessa tarkastellaan ilmastonmuutosta saamelaisnuorten näkökulmasta: miten ilmastonmuutos näkyy saamelaisnuorten arjessa ja mitkä seikat ilmastopolitiikassa ovat saamelaisnuorten näkökulmasta tärkeää huomioida?
Lisätietoja:
Saamelaiskäräjät
Nuorisosihteeri Elli-Marja Hetta
puh. 010 8393134,
elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
ALL-YOUTH-hanke
Tutkijatohtori Henna Juusola
Johtamisen ja talouden tiedekunta, Tampereen yliopisto
henna.juusola(at)tuni.fi, 0505761 466
Tutkimuksen vastuuprofessori
Julkisoikeuden professori, Tampereen yliopisto
Jukka Viljanen, jukka.viljanen(at)tuni.fi, 040 190 1268
Tutustu myös
Nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtajaksi Niila-Juhán Valkeapää
Nuorisoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtajaksi valittiin Niila-Juhán Valkeapää. Nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi valittiin Leo Vilmunen, Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi, Nils-Matti Juuso, Niiles Harlin ja Heta Sieppi.
Saamelaisnuoret toivovat yhdessäoloa ja saamenkielistä toimintaa – De2-hankkeen kyselyllä kartoitettiin nuorten toiveita vapaa-ajantoiminnasta
De2!-hankkeessa kartoitettiin nuorten toiveita liittyen saamenkieliseen vapaa-ajantoimintaan. Kyselyn perusteella nuoret toivovat eniten saamenkielisiä nuorten iltoja ja yhdessäoloa muiden saamelaisnuorten kanssa. Saamelaisnuoria kiinnostavia asioita kyselyn perusteella ovat liikunta, perinteiset taidot ja ulkoilu. Suurin osin kyselyyn vastanneista toivoo toimintaa järjestettävän omassa kotikylässään.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto hakee asiantuntijajäseniä!
Oletko 15-17 vuotias saamelaisnuori? Haluatko päästä vaikuttamaan saamelaisnuorten asioihin ja tutustumaan ja verkostoitumaan muihin saamelaisnuoriin? Haemme nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita nuoria ympäri Suomen.
Nuorten puheenvuoro Saamelaiskäräjien järjestäytymiskokouksessa ja nuorisoneuvoston nimeäminen
Järjestäytymiskokouksen nuorten puheenvuoron pitivät nuorisoneuvoston valitsemat edustajat Rosa-Máren Juuso Enontekiöltä ja Mihku Näkkäläjärvi Inarista.
De! 2-hankkeen toiminta käynnistyy
Saamelaiskäräjien ja saamelaisalueen kuntien yhteinen De! 2-hanke on aloittanut toimintansa.
Saamelaiskäräjät hakee määräaikaista projektityöntekijää nuorisoneuvoston De!2 -hankkeeseen
Projektityöntekijän tehtävänä on saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen nuorisotyön kehittäminen saamelaisalueen kunnissa hankesuunnitelman mukaisesti yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja hankkeen ohjausryhmän kanssa.
Nuorisoneuvosto osallistui YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtaja Helmi Ljetoff osallistuivat YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) New Yorkissa. Foorumin 23. istunnon teemana on alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden vahvistaminen YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen yhteydessä: alkuperäiskansojen nuorten äänen korostaminen.
Nuorisoneuvoston puheenjohtajisto valittu
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Rosa-Máren Juuso Karesuvannosta ja varapuheenjohtajaksi Helmi Ljetoff Helsingistä.
Nuorisoneuvosto toimikaudelle 2024-2025 asetettu
Saamelaiskäräjien kokous asetti nuorisoneuvoston toimikaudeksi 2024-2025 järjestäytymiskokouksessaan 30.1.2024.