Opitaan saamelaisista ja saamelaiskulttuurista Dihtosis-hankkeen video-oppituntien avulla
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke julkaisee video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Saamelaisnuoret toimivat opettajina video-oppitunneilla johdattaen oppilaat saamelaiskulttuuriin eri näkökulmista.
Video-oppitunnit madaltavat kynnystä käsitellä saamelaisaiheita oppitunneilla, sillä ne on helppo ottaa käyttöön milloin vain. Videoita julkaistaan yhteensä kolme eri luokka-asteille.
- Tutustutaan saamelaiskulttuuriin on 4.–9.-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille tarkoitettu video, jossa oppii perustietoa kulttuurista. Siinä tutustutaan tarkemmin saamenpukuun, saamelaismusiikkiin sekä elinkeinoihin.
- Saamen kansa ja kielet -video on suunnattu yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Siinä käsitellään saamen kieliä, saamelaisnuorten elämää sekä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston toimintaa.
- Ihmisoikeudet ja alkuperäiskansat -video sukeltaa syvemmälle teemaan. Se on suunnattu toisen asteen oppilaille. Siinä käsitellään kulttuurista omimista, sulauttamispolitiikkaa sekä alkuperäiskansojen oikeuksia. Videota suositellaan katsottavaksi sen jälkeen, kun luokka on katsonut Tutustutaan saamelaiskulttuuriin tai Saamen kansa ja kielet -videon.
– Tarjoamme opettajien toiveesta tämän vuoden uutuutena video-oppitunteja saamelaiskulttuurista. Video-oppitunti on opettajalle hyvin vaivaton tapa opettaa saamelaiskulttuurista. Videot ovat saamelaisnuorten toteuttamia ja niissä tarjotaan tietoa, jonka nuoret itse ovat nostaneet merkitykselliseksi, kertovat Saamelaiskäräjien nuorisosihteeri Elli-Marja Hetta ja Nuorten Akatemian projektipäällikkö Ulla Saalasti.
Myös kouluvierailut jatkuvat osana hanketta
Video-oppituntien lisäksi Dihtosis tarjoaa suosittuja saamelaisnuoren vetämiä toiminnallisia etätyöpajoja aiheesta, sekä lähityöpajoja Oulun seudulle. Hankkeessa toimii kouluvierailijana tehtävään koulutettu saamelaisnuori. Työpajoja voi tilata ala- ja yläkouluun sekä toisen asteen oppilaitoksiin.
Myös Dihtosis-menetelmäopas on päivitetty ja sen voi ladata pdf-muodossa hankkeen sivuilta. Menetelmäopas sisältää 18 harjoitusta saamelaiskulttuurin käsittelyyn luokassa. Hankkeessa on myös tuotettu kaksi pedagogista peliä saamelaiskulttuurista. Pieni peli saamelaisista on suunnattu 4–6-luokkalaisille. Peli tarjoaa perustietoa siitä, keitä saamelaiset ovat ja mitkä piirteet tekevät heidän kulttuuristaan ainutlaatuisen. Sukellus saamelaiskulttuuriin -pelissä mennään hieman pintaa syvemmälle. Se on suunnattu yläkouluille ja toiselle asteelle. Siinä käsitellään perustiedon lisäksi muun muassa alkuperäiskansoja, kulttuurista omimista sekä saamelaisten kokemaa syrjintää. Peli on saatavilla myös pohjoissaameksi.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja Nuorten Akatemian Dihtosis-hanke on välittänyt saamelaistietoa ja tarjonnut toiminnallisia työpajoja alakouluille, yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille jo kolmen vuoden ajan. Hankkeen päätavoitteena on lisätä valtaväestöön kuuluvien lasten ja nuorten tietoisuutta saamelaisista ja saamelaiskulttuurista ja näin osaltaan ehkäistä saamelaisiin kohdistuvaa vihapuhetta ja syrjintää. Dihtosis-hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hankeaika: 1.9.2021-30.6.2022.
Täältä voit tilata video-oppitunnit, pelit ja kouluvierailut
Dihtosis-hankkeen materiaalit ja vinkit kansallispäiväksi
Lisätietoja:
Saamelaiskäräjät
Nuorisosihteeri
Elli-Marja Hetta
puh. 010 8393134, elli-marja.hetta(at)samediggi.fi
Nuorten Akatemia
Projektipäällikkö, Ulla Saalasti
Puh. 040 567 4203
ulla.saalasti(at)nuortenakatemia.fi
Tutustu myös
Saamelaiskäräjät hakee korkeakouluharjoittelijaa
Saamelaiskäräjät ilmoittaa haettavaksi korkeakouluharjoittelijan paikan. Työ alkaa sopimuksen mukaan kesäkuussa 2025. Harjoittelun kesto on 3 kk. Työssä on etätyöskentelymahdollisuus.
Nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtajaksi Niila-Juhán Valkeapää
Nuorisoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtajaksi valittiin Niila-Juhán Valkeapää. Nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi valittiin Leo Vilmunen, Nuppu-Maaria Näkkäläjärvi, Nils-Matti Juuso, Niiles Harlin ja Heta Sieppi.
Saamelaisnuoret toivovat yhdessäoloa ja saamenkielistä toimintaa – De2-hankkeen kyselyllä kartoitettiin nuorten toiveita vapaa-ajantoiminnasta
De2!-hankkeessa kartoitettiin nuorten toiveita liittyen saamenkieliseen vapaa-ajantoimintaan. Kyselyn perusteella nuoret toivovat eniten saamenkielisiä nuorten iltoja ja yhdessäoloa muiden saamelaisnuorten kanssa. Saamelaisnuoria kiinnostavia asioita kyselyn perusteella ovat liikunta, perinteiset taidot ja ulkoilu. Suurin osin kyselyyn vastanneista toivoo toimintaa järjestettävän omassa kotikylässään.
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto hakee asiantuntijajäseniä!
Oletko 15-17 vuotias saamelaisnuori? Haluatko päästä vaikuttamaan saamelaisnuorten asioihin ja tutustumaan ja verkostoitumaan muihin saamelaisnuoriin? Haemme nuorisoneuvoston asiantuntijoiksi aktiivisia saamelaisasioista kiinnostuneita nuoria ympäri Suomen.
Nuorten puheenvuoro Saamelaiskäräjien järjestäytymiskokouksessa ja nuorisoneuvoston nimeäminen
Järjestäytymiskokouksen nuorten puheenvuoron pitivät nuorisoneuvoston valitsemat edustajat Rosa-Máren Juuso Enontekiöltä ja Mihku Näkkäläjärvi Inarista.
De! 2-hankkeen toiminta käynnistyy
Saamelaiskäräjien ja saamelaisalueen kuntien yhteinen De! 2-hanke on aloittanut toimintansa.
Saamelaiskäräjät hakee määräaikaista projektityöntekijää nuorisoneuvoston De!2 -hankkeeseen
Projektityöntekijän tehtävänä on saamenkielisen ja -kulttuurin mukaisen nuorisotyön kehittäminen saamelaisalueen kunnissa hankesuunnitelman mukaisesti yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston ja hankkeen ohjausryhmän kanssa.
Nuorisoneuvosto osallistui YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Rosa-Máren Juuso ja varapuheenjohtaja Helmi Ljetoff osallistuivat YK:n alkuperäiskansojen pysyvään foorumiin (UNPFII) New Yorkissa. Foorumin 23. istunnon teemana on alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeuden vahvistaminen YK:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskevan julistuksen yhteydessä: alkuperäiskansojen nuorten äänen korostaminen.
Nuorisoneuvoston puheenjohtajisto valittu
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtajaksi valittiin Rosa-Máren Juuso Karesuvannosta ja varapuheenjohtajaksi Helmi Ljetoff Helsingistä.
Nuorisoneuvosto toimikaudelle 2024-2025 asetettu
Saamelaiskäräjien kokous asetti nuorisoneuvoston toimikaudeksi 2024-2025 järjestäytymiskokouksessaan 30.1.2024.